top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Harira, marocká tradiční polévka se připravuje hlavně o ramadánu

Aktualizováno: 25. 6. 2021

Polévka na kterou narazíte v Maroku opravdu všude. A my Češi máme polévky přece rádi, takže pojďme se mrknout na tu z Maroka trochu blíže. Harira se vaří především v postním měsíci ramadánu. Najdete jí ale většinou všude po celý rok. Ramadán je posvátný měsíc v roce, jeden z pěti pilířů, které musí správný muslim dodržovat. Během tohoto měsíce od východu, do západu slunce nesmějí muslimové jíst, ale ani pít. Považuje se za akt očisty, prohloubení víry, ale i přiblížení k chudým a bohu. A řeknu vám, že to není žádná sranda vzhledem k tomu, že ve většině muslimských zemí je dost teplo.




Ramadán


Ramadán nemá přesné datum začátku, konce, ani nepřipadá vždy na stejný měsíc v roce. A to z toho důvodu, že muslimský kalendář je lunární. Tedy pohyblivý oproti našemu kalendáři solárnímu. Začátek i konec ramadánu se tak každý rok trochu liší. Během dne, pak muslimové drží půst od jídla, tělesných radovánek, kouření ale také od nápojů. Pít, nebo jíst mohou pouze pokud mají potvrzení od lékaře, těhotné ženy, nebo nemocní lidé. Půst začíná po ranní modlitbě a končí večerní modlitbou okolo osmé, deváté hodiny večer. Z mešit se ozve pronikavý, zpěvný hlas, ten ukončí půst a do ranní modlitby mohou opět jíst i pít. V období ramadánu je většina restaurací, barů a podniků zavřená. Země se celkově zklidí a i firmy upravují svojí pracovní dobu. Vydržet v těchto vedrech nejíst a nepít není totiž nic jednoduchého.


V Maroku si můžete všimnout, že první co muslimové pozřou po ukončení denního půstu jsou datle a voda. Datle doplní rychle cukr v krvi, jsou dobře stravitelné a historicky spjaté s Maghrebem- zeměmi severní Afriky. Tím se začíná a dále pak už každý jí a pije dle libosti. V toto období se pak často v rodinách připravuje marocká polévka Harira. Polévka totiž dobře připraví prázdný žaludek na další jídlo a opět doplní tělu tekutiny.



Recept:


1 cibule

150 gr jehněčího masa

100 gr celerová nať

200 gr sekaných rajčat

50 gr rajčatového protlaku

100 gr cizrny

50 gr červené čočky

Petrželová nať

Hrstka polévkových nudlí

0,5 čajové lžíce sušeného zázvoru

1 čajová lžíce soli

1 stroužek česneku

0,5 čajové lžíce kurkumy

0,5 čajové lžíce mletého římského kmínu

Mouka na zahuštění

Snítko čerstvého koriandru na dozdobení


Postup


Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě. Ráno vodu zcedíme a cizrnu vaříme asi hodinu a půl

(Dá se nahradit cizrnou z konzervy, ta není potřeba vařit)

Jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky.

Nakrájíme na jemno cibuli.

Nakrájíme celerovou nať na malé kostičky

Nasekáme na jemno petrželku

Na olivovém oleji s máslem orestujeme cibuli a maso dohromady

Zalijeme vodou, přidáme do hrnce cizrnu, nasekanou petrželku, celer, sekaná rajčata a všechno koření

Vše dohromady vaříme cca 35 minut

Přidáme protlak, polévkové nudle a povaříme dalších deset minut.

Zahustíme zákletkou z mouky a vody, dochutíme a krátce vše ještě povaříme

Dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem

Pro zvýraznění chutě můžeme použít místo vody vývar, nebo kostku vývaru



484 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page