Budete potřebovat:
200g cizrny
50g sezamové pasty Tahina
šťávu z 1 citronu
sáček jedlé sody
špetku soli
pár kostek ledu
100 gr jehněčího masa (kýta)
Postup:
Cizrnu namočíme přes noc do vody se sáčkem jedlé sody.
Poté ji v této vodě vaříme, dokud cizrna úplně nezměkne.
Doba vaření se podle druhu cizrny může natáhnout až na 2-2,5 hodiny.
Vodu scedíme ale nevyléváme. (V Sýrii ji po vychlazení míchají s citronem a pijí na osvěžení.)
Scezenou cizrnu dobře propláchneme, abychom jí zbavili nežádoucích slupek.
Pořádně jí vychladíme a vložíme do mixéru společně s pár kostkami ledu.
Rozmixujeme na jemnou pastu, osolíme, přidáme citron, nebo kyselinu citronovou a sezamovou pastu tahinu.
Vše dohromady ještě rozmixujeme a podáváme vychlazenou s olivovým olejem.
Orestujeme na kostky nakrájené, osolené a opepřené jehněčí maso a přidáme na hommos. Maso nemusí být jehněčí, lze nahradit kuřecím, vepřovou panenkou, nebo ponechat hommos bez masa úplně.
Comments