top of page

banánové pivombege

Banánové pivo (v Tanzanii často označované jako "mbege") je tradiční alkoholický nápoj vyráběný především v komunitách kmene Chagga, který žije na úpatí hory Kilimandžáro. Tento nápoj je nedílnou součástí jejich kultury a tradic.

IMG_5684.jpeg
IMG_5680.jpeg
IMG_5675.jpeg

KMEN CHAGA

Kmen Chaga patří k bantusky mluvící skupině a je třetí největší etnickou skupinou v Tanzanii. Tradičně žijí na jižních a východních svazích hory Kilimandžáro, kde je prostředí velmi vhodné pro zemědělství. Pěstují kávu a banány ze kterých vyrábí nápoj Mbege - banánové pivo. Lidé kmene Chata jsou hlavními producenty banánového piva.

VÝROBA MBEGE

Mbege se tradičně vyrábí v domácích podmínkách v lahvi jej nekoupíte. Na výrobu se používá speciální odrůda banánů. Banány se nechají dozrát na tmavém a teplém místě, poté se banány oloupou, nakrájí a vaří se šest hodin ve vodě. Během vaření se tato směs zabarví do červena. Uvařená kašovitá směs se nechá schládnout. Až je směs studená, přecedí se přes kus látky. Tekutina se dále zpracovává a zbytek se použije jako krmivo pro zvířata.

Do přecezené tekutiny se přidá voda a jáhlová mouka. Vše se dá do kýblem a umístí na tmavé místo a nechá se pět dní kvasit.

JAK PÍT BANÁNOVÉ PIVO

Procento alkoholu je velmi nízké, zhruba 2%. Pivo se nabere z kýblu do sklenice a na povrchu má jemnou pěnu. Nejdříve se pomodlete, ať se neposerete a poté jemně foukněte do pěny, aby jste se dostali k samotnému lahodnému moku. A pijeme. Mgebe vydrží jen pár dní, pak se musí vyrobit nové.

bottom of page