KAMBODŽSKÁ KUCHYNĚ

  • Ve stínu skvělé kuchyně sousedního Vietnamu a Thajska, je  pro kambodžskou kuchyni velmi těžký boj urvat si uznání. Ale i zde najdeme spousty dobrých, tradičních receptů. Oproti okolním kuchyním regionu se zde používá více kokosového mléka a méně čili.

  • V Sieam Reapu, najdete špičkové restaurace, servisem i kvalitou jídla. Často daleko převyšující ty Evropské. Ale ve zbytku země je situace trochu jiná.

  • Národním jídlem je Amok. V kuchyni jsou hojně zastoupeny ryby a nejčastější přílohou je zde rýže. Zajímavostí je hojné využívání palmového nektaru.

CO V KAMBODŽI OCHUTNAT

  • národní jídlo Amok

  • sladkosti z palmového cukru

  • pivo Angkor

Angkor

Bylo město v Khmérské říši postavené mezi 9-15 stoletím a v největším rozkvětu mělo 600 tisíc obyvatel. Pro srovnání v Paříži ve stejnou dobu žilo 30 tisíc obyvatel. Základem pro úspěch tak obřího města bylo ovládnutí vody. Khmérové vytvořily úžasnou zavlažovací síť a zároveň v té době i největší vodní rezervoár. Na ploše 1000 km čtverečních se rozkládá několik stovek chrámů.

 

Zánik Angkoru byl pravděpodobně spjatý s klimatickými změnami. Stejně jako voda byla to, co dalo městu možnost rozkvětu, pozdější záplavy a následné sucha společně s politickými a válečnými rozpory ukončilo éru Angkoru. Králové jej opustily a přesunuli hlavní město dále na východ. Znovu objeven byl až v roce 1860 francouzským dobrodruhem pátrajícím v pralese po motýlech. Nejznámější z chrámů je Angkor Wat, vyobrazený i na státní vlajce. Pro návštěvu Angkoru je ideální základna městečko Sieam Reap.

Tipy

  • Víza se dají pořídit po příletu na letišti

  • Ideální základna pro návštěvu Angkoru je městečko Sieam Reap

  • Plavba po jezeře Tohle Sap

Angkor Wat

Bayon

Angkor Thom

Kam dál..?

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram