Kostarika

Kostarická kuchyně

  • Základem kostarické kuchyně jsou rýže a fazole. Ty se vyskytují ve většině jídel buď jako samotné jídlo, nebo jako příloha. Rýži přivezli do střední Ameriky Španělé. Fazole se tam pěstují odjakživa. Časté jsou ryby, hovězí maso, kuřecí maso, kukuřice, zelenina a čerstvé ovoce zase tak často součástí jídel není. Samostatnou kapitolou jsou hamburgery. Ty jsou výborné, všudypřítomné a příloha jsou běžně hranolky.
  • Restaurace - jsou skoro všude a jejich úroveň je od těch drahých, luxusních až po obyčejné a levnější. Samotnou kapitolou jsou pak jídelny, které se jmenují „Soda" Jsou to levnější bistra, bufety nebo jídelny, kde se dá skvěle a rychle najíst. Často podávají tzv. „Hotovky“ Ceny jídel jsou vysoké, nebo spíše jídlo není to, na čem na cestě ušetříte. Porce jídel jsou však veliké. Často jsme se dělily dva o jednu porci. 

Co tam musíte ochutnat!

  • Gallo pinto Galo pinto se dá popsat jednoduše. Fazole s rýží. Tuhle překvapivě dobrou kombinaci najdete v Nikaragui i na Kostarice. V Kostarice jí dostanete skoro ke každé snídani. Často v kombinaci s vejcem, toustem, sýrem, nebo někdy i osmaženým banánem. A je to pekelně dobrá snídaně. Recept zde
  • Casado -  představte si talíř, na kterém najdete většinou neuspořádaně mix masa, rýže, zeleniny, někdy hranolky, někdy rybu, kukuřici, vejce, limetku, salát... Takový mix jídel na jednom talíři. 

Co v Kostarice zažít

  • Horké prameny v NP Arenal Vulcano Na úpatí sopky Arenal se nachází jeden z nejkrásnějších parků kostariky. Díky aktivnímu podloží sopky zde vyvěrá desítky horkých pramenů. Ve městě jsou pak zbudované překrásné venkovní lázně zasazené do přírody s úchvatným výhledem na dokonalý kuželovitý tvar sopky, nebo výhledem do pralesa.
  • Rafting v pralese - Sarapigui je jedno z mnoha dobře připravených míst na adrenalinové turisty. Můžete využít z výběru hned několika raftingových agentur. Plavba na raftu je vhodná i pro úplné začátečníky. Navíc si užijete kromě adrenalinu i překrásné výhledy na ramena divoké řeky zarývající se do pralesa. Můžete využít služby například téhle outdoorové agentury. 
  • Zippline nad korunami stromů - zippline jsou lana zavěšená nad, nebo v korunách stromů, mezi kterými přejíždíte zavěšení na sedáku. Původně se zippliny zakládali ornitology k pozorování ptáků a dnes je to úžasný dobrodružný zážitek a možnost vidět prales z ptačí perspektivy. Zippline najdete v NP Arenal,  Sirapagui a v dalších NP parcích.
  • Serfování v jedné z TOP serfových destinací světa - Na výběr máte západní pobřeží, nebo východní karibik. Obě destinace mají ideální podmínky pro serfování. Serf si zapůjčíte přímo na pláži za pár dolarů na celý den. Serfovací podmínky můžete online sledovat zde
  • Návštěva kakaových,  ananasových a kávových farem - Kostarika je jedním z největších producentů ananasu na světě, zároveň i producentem jedné z nejkvalitnějších káv a zároveň domovinou kakaovníku. Jsou zde desítky farem nabízejících oficiální tour. Přečtěte si o kávě na Kostarice zde

Tipy na cestu

  • Hlavní město: San Jose .Je to v podstatě jediné velkoměsto v zemi. Zbytek měst na mapě jsou spíš velké "vesnice"

  • Časový posun: + 6h

  • Měna: CRC (colon)Vyměníte na místě za dolary, nebo eura. Každopádně Kostarika je hodně drahá. Jídlo stojí zhruba stejně jako u nás,  připlatíte si ale za všechny aktiviti a za ubytování.

  • Auta se na parkovištích parkují zásadně "čumákem ven" kdyby došlo k zemětřesení, nebo jiné živelné katastrofě, aby jste nemuseli vycouvávat. V hlavním měste to nikdo nedodržuje, mimo San José vás hlídači na parkovištích vždy upozorní ať přeparkujete, pokud stojíte obráceně.

  • Na jídle se dá ušetřit stravováním v pouličních bufetech zvaných Soda. Jde o klasické bufety s posezením vevnitř i venku na ulici. Jídlo je zde čerstvé a velmi chutné. Nasajete místní atmosféru a cenově je pak až o polovinu levnější.

Ananasy v Kostarice

Image by Rodrigo Flores

Kakao

Image by Mark  Daynes

4 fakta o historii kávy

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram