Cestuj, poznávej, ochutnávej...
Populární filipínské street food. Nejčastěji kachní vejce se uvaří až ve stáří deseti dní. Uvnitř vajíčka se nachází celá vyvinutá kachnička se zobáčkem, peřím i tělíčkem která se pak konzumuje se sójovou omáčkou.
![IMG_2934.jpeg](https://static.wixstatic.com/media/2a52fc_04201761ff5c45d58a069a3ce1da40b2~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_301,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/IMG_2934.jpeg)
![Balut - kacchní embryo](https://static.wixstatic.com/media/2a52fc_02d7b294d567490183f416988aaae1e9~mv2_d_3024_4032_s_4_2.jpg/v1/fill/w_226,h_301,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/2a52fc_02d7b294d567490183f416988aaae1e9~mv2_d_3024_4032_s_4_2.jpg)
![IMG_2941.jpeg](https://static.wixstatic.com/media/2a52fc_7a403c4b64ff4f06a11c52404abd12ca~mv2.jpeg/v1/fill/w_384,h_288,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/2a52fc_7a403c4b64ff4f06a11c52404abd12ca~mv2.jpeg)
KACHNÍ EMBRYO
Balut je na Filipínách jedno z nejoblíbenějších street food, můžete ho ochutnat ale i v restauracích. Jedná se nejčastěji o kachní vejce, které se oplodněná nechají v teple zhruba dva týdny. Ve vajíčku se mezi tím vyvine kachnička. Toto vajíčko se poté uvaří a i s kachničkou se konzumuje.
NEJLEPŠÍ BALUT
Na Filipínách se za nejlepší balut považuje vejce ve stáří mezi 17-18 dnem, kdy je ve vajíčku už plně vyvinutá kachnička ale stále je zabalena do okolního bílku. Nazývá se „Balut sa puti“ což doslova znamená zabaleno v bílé. Ve Vietnamu je nejoblíbenější vejce ve stáří mezi 19-21. dnem a najdete ho tam pod názvem „ hot vit lon". V Kambodži se nechává dojít až do 20. dne.
KDO TO VYMYSLEL?
I přes to, že se jedná o pochoutku vyhlášenou hlavně na Filipínách, která je tam známá již od 19. století, pravděpodobně tuto kuriózní techniku vaření vejce na Filipíny přivezli čínští obchodníci už v 16 století.
JAK HO SPRÁVNĚ JÍST
Na Filipínách poznáte prodejce balutu velmi snadno. Sedí na malé stoličce na ulici, vedle sebe košík s vejci a před nimi velký parní hrnec. Správně se balut vaří zhruba 20-30 minut. Vejce se pak oloupe, zakápne se sójovou omáčkou, někdy se přidává zázvor, ocet, nebo česnek a vše se sní. Kostičky, pírka, zobáček... celá kachnička. „Šťáva", která se nachází ve vejci se pak vypije, a chutná podobně jako kuřecí vývar.