Arganový olej

Marocké zlato

Dlouho se o něm moc nevědělo a dnes patří k nejdražším olejům na světě a přezdívá se mu marocké zlato. Využívá se v kosmetickém průmyslu, ale i na vaření a v Maroku na výrobu pasty jménem almau, která se přidává do salátů, tajenu, nebo se v ní namáčí chléb. 

1

Kosmetika i na jídlo

Arganový olej na jídlo se získává tak, že se jádra argonu opraží a poté se roztlučou a vylisuje se z nich olej. Opražením získá oříškovou chuť. Naopak pro kosmetické účely se jádra jen rozbijí, usuší na slunci a poté vylisují. Vše probíhá ručně. Dřevo stromu a zbytek pecek pak slouží na podpal a listy stromu jako krmivo pro hospodářská zvířata.

2

Blahodárné účinky

Jak by někteří řekli, je dobrý na všechno. Má vysoký obsah vitaminu A,E,F.  Napomáhá při hojení kůže po popáleninách, lupénce, proti zánětům i ekzémům. Nezanechává po sobě mastný filtr a má neutrální vůni. Vyživuje pokožku, je dobrý na ochranu před UV zářením a má i vysoký obsah antioxidantů. 

3

Výroba

Arganový olej je vzácný kvůli omezené oblasti výskytu argánie trnité, která roste jen v Maroku a části Alžírska. Arganový les v Maroky byl vyhlášen v roce 1998 biosférickou rezervací. Tento strom má plody podobné olivám. Po sběru se zelená slupka odstraní a poslouží jako krmení pro zvířata. Pecka se roztluče a po usušení využije jako palivo. Uvnitř schované jadérko je to nejdůležitější. To se rozemele a vylisuje se z něj arganový olej.

4

Pozor na podvodníky

Jak poznat že vás někdo nechce ošulit? Je na to pár tipů jak rozeznat opravdový arganový olej. Za prvé. Arganový olej po rozetření na kůži nezanechává mastný filtr. Dále má arganový olej lehounce oříškovou vůni. A za třetí, vždy zkoušejte olej ze středu lahvičky. Šmelináři někdy dají do lahve olivový olej a jen nahoru nalijí ten arganový.

5
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram