top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Chefchaouen - modré město na severu Maroka

Díky Instagramu to už sice dávno není žádné klidné městečko na severu Maroka, stále se ale jedná o perlu toho co v Maroku vidět. Chefchaouen je zasazen do úpatí pohoří Ríf na severu země a o tom proč je celé vymalované na modro je hned několik legend. První a nejjednodušší je, že bílá barva by nikoho nepřítahla. Druhý příběh hovoří o židech, kteří malovali domy na modro, protože modrá je barva nebe a když se na ni koukali, připadali si blíže nebi. Další varianta mluví o tom, že modrá tolik neláká komáry. Tak či tak, jakmile projdete branami mediny, neboli starého města, vrátíte se v čase. A modrá... ta je prostě dobrá. A nejen barva je tam dobrá, ale v okolí Chefchaouenu se pěstuje i velmi dobrý hašiš.



Posvátné město desítky let v zapomění


Město bylo založeno roku 1471 princem Rašídem ve svatém kraji a nachází se zde pro muslimy vemi důležitá historie. Je zde hrobka prince Abdessalama Ben Mchicha, svatého patrona kočovného kmene Djebeli a jednoho ze „čtyř pilířů islámu“. Rašíd, který město založil byl pak Abdessalamuv následník. Město mělo zároveň i sloužit jako základna k výpadům na Španěle, kteří se usadili tou dobou na severním pobřeží Maroka.


Chefchaouen byl až do španělské okupace severního Maroka ve dvacátých letech 20. století v podstatě uzavřené město. Tak uzavřené, že první vojáci, co do něj tehdy přijížděli, v něm potkávali židy mluvící kastilskou španělštinou, tedy jazykem, co nebyl na Iberském poloostrově slyšet už celých 400 let. Místní populace byla vůči křesťanství nepřátelská víc, než celá armáda militantních ateistů z redditu. Do příchodů Španělů město údajně navštívili jen tři křesťané a všichni byli zavražděni.


Dnes je díky modrým ulicím město hitem instagramu. Sama vláda podporuje příliv turistů do oblasti a město má dobrou turistickou infrastrukturu již dnes. Malé obchůdky ve staré čtvrti, kde můžete sledovat jak ve váš výrobek vyrábí, jsou fajn zážitkem i příležitostí k nákupu.




Hašišová historie Chefchaouenu


Nejen modrá barva, ale okolní hory plné mariuhany jsou dalším z řady zajímavostí této odlehlejší části Maroka. Maroko údajně produkuje až polovinu hašiše na světě. Mariuhaně se zde pak říká Kíf.

Kíf se zde kouří už po staletí, stejně jako například v severní Indii a formoval zde do značné míry život okolních obyvatel. Udajně se zde na produkci hašiše nepřímo podílí až 800 tisíc lidí. Což je logicky velký byznys. Vláda dokonce uvažovala o legalizaci, což by přineslo do státní pokladny velké zisky. Až 70% hašiše v Evropě totiž pochází právě z Maroka. Mariuhana se zde pěstuje podle odhadů na 80-250 tisících hektarech půdy.

Místní horské kmeny zde mariuhanu pěstují od nepaměti a údajně je pěstování mariuhany pro vlastní potřebu vládou tolerováno i dnes. Výroba silnějšího hašiše je pak moderní vynález a přinesli ho sem západní Hippies. Jeho produkce i distribuce je však přísně zakázána. Takže nečekejte žádný hašišový ráj. Stalo se mi jen jednou, že mi ho na ulici někdo nabídnul. Jako běžný turista ani nespatříte žádné políčka s trávou, vše je ukryto v horách.




Ubytujte se ve staré čtvrti


Stará čtvrť je plná malých hotýlků, tzv riády. Jejich chodby jsou často tak úzké, že se v nich dva lidé těžko vyhnou. Uprostřed je pak podloubí, se stolečky na dobrý čaj a relax. V rušném městě, pak tyto hotýlky působí jako oázy klidu. Pokud zde přestpíte, budete mít pocit, že jste se vrátili o desítky let nazpět v čase...




Zchlaďte si nohy v řece


Po celodení prohlídce Chefchaouenu jsou nejlepším místem pro relax kavárny na břehu potoka jménem Fouara. Ta protíká východní částí města. Studená horská voda, stolečky přímo ve vodě a čerstvá pomerančová šťáva je přesně to, co po celodením cajdání po městě chcete...




260 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page