top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Nejkrásnější národní park Kostariky?

V národním parku Arenal Volcano se nachází sopka s dokonalým kuželovitým tvarem, která je zasazená do okolní zelené přírody. Obklopená spoustou turistických tras, termálních pramenů, přírodními aquaparky a na turisty dobře připravenou infrastrukturou, se řadí do nejzajímavějších národních parků Kostariky, ve kterém najdete zábavu na několik dní!


Arenal volcano


Zhruba 90 km od San José, ve stejnojmené národním parku, se do výšky tyčí 1670 m vysoká sopka s dokonale kuželovitým tvarem. Sopka explodovala po 400 letech 29. července 1968 a tenkrát usmrtila 87 lidí. Od té doby měla ještě několik malých erupcí, které si vyžádali životy několika turistů, kteří neuposlechli zákaz výstupu na sopku. Do roku 2010 sopka poskytovala každou noc velkolepou podívanou, kde po jejím boku vytékala žhavá láva. Tato famozní podívaná se dala sledovat z protějšího kopce. Když v roce 2010 z ničeho nic sopka utichla, tak vláda zakázala vstup i na přilehlý kopec. Dnes zde najdete desítky stezek, vedoucích bujnou vegetací okolo vulkánu. Horké prameny přebudované v termální resorty a dobře připravenou infrastrukturu. Vidět celou sopku se považuje za štěstí, její špička je totiž většinou zahalená v mracích. Průvodce najmete v centru přilehlého městečka La fortuna na každé ulici. Jsou zde desítky cestovaních kanceláří, nabízejících nejrůznější vyžití.



Arenal Volcano


Horké prameny


Někde hluboko pod čepicí sopky je stále horká láva, která ohřívá podzemní vody. Ty pak vyvěrají na povrch a jsou sváděny do termálních koupališť v La Fortuně. Většinou se jedná o resorty, kam si zaplatíte vstup a v ceně často máte oběd, nebo přístup k baru. Resorty jsou poměrně luxusní a tak čekejte romantický zážitek v hezkém prostředí, který ale pozbívá kouzlo přírody. Další možností je najmout si průvodce v centru města a ten vás zaveze kousek za město do lesa, kde se můžete vykoupat v řece, do které přitéká jeden z pramenů a tak řeku ohřívá. Pokud se půjdete koupat do řeky v noci, budtete ležet v horké řece, která se zařezává do okolního pralesa a jen nad úzkým pruhem nad vodou budete sledovat noční hvězdy na obloze. Za mě to byl jeden z nejkrásnějších zážitků na Kostarice! Jako bonus na vás pak bude čekat splav, který když podplavete, dostanete se do malé jeskyňky, která slouží jako přírodní sauna!





Jízda na čtyřkolkách


Pokud máte rádi vůni benzínu, nevynechejte jízdu na čtyřkolkách. Parádní projížďka s luxusními výhledy na sopku jsou geniálním způsobem jak se vyblbnout. Čtyřkolky půjčíte opět v La Fortuně.



Arenal Volcano jídza na čtyřkolkách

Kávová tour


Při cestě po Kostarice narazíte v každé větší vesnici na cedule s nápisem "coffe tour". Vybral jsem si ve městě La Fortuna u národního parku Arenal Vulcano. Opravdové plantáže sice součástí prohlídky nejsou, ty se totiž nachází několik kilometrů daleko, ale mají tu zřízené nové turistické centrum, kde mi perfektně anglicky mluvící průvodce vysvětlil vše, co jsem o kávě chtěl vědět. Může se to zdát jako nuda, ale věřte, že dobře anglicky mluvícího Kostaričana, který vám něco vysvětlí, aby člověk na Kostarice pohledal. Během prohlídky se i aktivně zapojíte. Nasbíráte si do košů vlastní bobule kávy, vyzkoušíte si původní mlácení zrn a pokud to spojíte i s čokoládovou tour, kterou taky nabízí, tak si vyrobíte i vlastní čokoládu z vlastnoručně pomletých kakaových bobů. Takže na opravdovou plantáž někde ukrytou v kopcích a pachtění se blátem snadno zapomenete. Kostarika není zrovna levnou zemí, takže tahle dvouhodinová kávová sranda i s odvozem k ubytování vyšla na 45 dolarů. Každopádně jsou to dobře utracené peníze. Hodně plantáží, ukrytých ve vesnicích v okolí, nabízí soukromé tour o dost levněji. Často se ale stane, že nikdo nemluví anglicky a k prohlídce jedné kakaové farmy majitel používal google translator na svém mobilu. Vtipně mi pak jeho mobilní pomocník při procházce plantáží překládal fráze typu "jdeme hledat přeseknout kabel". Nic moc jsem se tam o kakau nedozvěděl, ale mělo to své kouzlo. Nasekal vše co rostlo okolo a s úsměvem mi to dával ochutnat. Nějaký lék na žaludek, čerstvý kokos, banány a kakaových bobů co moje hrdlo ráčilo. Takže každé má své. Pokud ale prahne člověk po informacích, je lepší si zvolit oficiální tour pro turisty. Více si o kávě na Kostarice přečtete zde






290 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page