Toto jídlo, které je specialitou města Marakéš v Maroku má unikátní přípravu. Peče se až jedenáct hodin v temných podzemních místnostech, kde se nachází obrovské pece sloužící k vytápění hamámů, neboli lázní. Hliněné nádoby naplněné masem a kořením, které sem místní obyvatelé sami přinesou, se umístí k otvoru kotle do žhavého popelu a nechají se dusit až neuvěřitelných jedenáct hodin. Poté si je majitelé opět vyzvednou a jídlo odnesou domů. Takže doslova městská “vývařovna", kam si přinesete uvařit svoje jídlo...
Nepleťte si Tajine a Tanjia!
Tajine je oblíbené jídlo napříč celým Marokem. Zelenina a maso vařené ve stejnojmené nádobě Tajine. Oproti tomu Tanjia je tradiční marakéšská spacialita pro milovníky masa, které má unikátní způsob přípravy!Tanjiu připravovali v minulosti hlavně muži. Muži, kteří měli v pátek volno od obchodování, si připravovali Tanjiu do hliněné nádoby a aby si mohli vychutnat volný den. A aby si to muži ještě trochu ulehčili, odnášeli takto připravené nádoby s masem upéct do hamámu už ve čtvrtek večer. Poté si jídlo páteční ráno vyzvedli a užívali si s přáteli volný den.
Unikátní způsob přípravy
Základem je maso které se nakrájí na větší kusy a společně s česnekem, šafránem, máslem, citronem a římským kmínem se vloží do hliněné nádoby, uzavře se alobalem a zaváže provázkem. Alobal je modernější verze, tradičně se nádoby přikrývali těstem z mouky a vody.
Takto připravený džbán jídla se odnese do zadní části hammámu, přesněji do kotelny.
Hammámy
Hammámy jsou městské lázně, složené ze tří místností. První je studená, horká a třetí parní. Sloužily v minulosti obyvatelům, kteří neměli horkou vodu k očistě. Dodnes se hammámy, neboli městké lázně, těší velké oblibě. Lidé se sem chodí nejen umýt, očistit tělo, ale i duši. Součástí očisty v marockém hammámu je i použití černého mýdla. To je vyrobeno z olivového a eukalyptového oleje. Následně pak probíhá drhnutí pokožky hrubou drátěnkou a často zahrnuje i masáž celého těla. Věřte že v horkých, prašných oblastech Maroko, vycházíte z hammámu jako nový člověk s pocitem neuvěřitelné lehkosti.
Pára a horká voda se musí někde vyrobit. Ve spletitých a stovky let starých uličkách mediny k tomu neslouží napojení na městský parovod, ale kotelna, která je umístěna v zemi za hammámem. Zde se nachází topič, který v horkém, prašném a ztísněném prostředí neustále udržuje v peci oheň. A právě sem přicházejí lidé se svým připraveným pokrmem. Topiči zaplatí malý poplatek a ten jim připevní k jejich jídlu plechovou cedulku s číslem. Druhou cedulku se stejným číslem si zákazník vezme ssebou a tak pozná, který hrnec je jeho. Topič se pak najednou proměňuje v kuchaře, který se o vaši tanjii stará, dokud si jí nevyzvednete.
Recept:
1,5 kg Hovězího, kuřecího, nebo jehněčího masa
2 polévkové lžíce římského kmínu
1 celý citron
1 lžíce slaného másla
15 cl olivového oleje
5 stroužků česneku
Šafrán
Voda
Comments