top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Ropa Vieja, kubánské trhané hovězí maso znamená v překladu staré hadry

Aktualizováno: 14. 2. 2022

Ropa Vieja, neboli v překladu „staré hadry" je pokrm který najdete ve střední Americe od slunných pláží Kuby až po Kostariku. Kořeny však má toto jídlo ve staré Evropě a první recepty na tento pokrm si s sebou přivezli do Nového světa Španělé, přesněji z Kanárských ostrovů. A proč se mu říká staré hadry?


Cesta ze starého kontinentu do Nového světa


Tento pokrm je krásnou ukázkou toho, jak recepty kolují během své historie kolem celého světa. O jídle, které je dnes považováno za kubánský národní pokrm najdeme zmínky už na starém kontinentě mezi sefardskými židy. Spolu s nimi se recept dostal do severní Afriky a také na Kanárské ostrovy. Díky španělským kolonizátorům pak jídlo zamířilo do Nového světa a usadilo se nejen na Kubě, ale dnes ho vaří i na Kostarice, ve Venezuele, nebo třeba Kolumbii. Nejstarší dokumentace ropa vieja na Kubě je z roku 1857, kdy vznikla kuchařka s názvem Nuevo Manual del Cocinero Cubano y Español.


A proč se mu říká staré hadry?


Pokrm z trhaného hovězího masa v omáčce s rajčaty a koření, chutná mnohem lépe, než zní jeho název. Legend o vzniku je překvapivě hodně, ale nejčastěji narazíte na tu o starém muži, který živil svoji rodinu a protože neměl peníze na maso, natrhal staré oblečení a uvařil jej. Svoji rodinu tak miloval, že když do vaření vložil tolik lásky, změnilo se v lahodný guláš.

Pravděpodobnější ale bude, že trhané, dvakrát vařené hovězí prostě vypadá jako natrhané kusy hader. Nenechte se ale názvem zmást, chuť je výborná.






Ropa Vijea


Seznam ingrediencí


Na zhruba 5 porcí budete potřebovat

  • 500 gramů hovězího masa / flank

  • 1 čerstvá červená paprika

  • 1 čerstvá žlutá paprika

  • 1 cibule

  • 200 gr rajčatového protlaku

  • česnek, mletý kmín, oregano, sůl, bobkový list, pepř

  • bílé víno

  • mletá paprika

  • olivy

  • 1 limetka

  • rýže jako příloha


Postup


Příprava jídla zabere cca 3 hodiny a má dvě části

  1. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou cibuli, papriku a přidejte trochu protlaku, sekaná rajčata bobkový list a pár kuliček pepře, osolte, přidejte oregano a čerstvý nasekaný česnek. Zalijte vodou, trochu vína a přiveďte k varu. Hovězí maso osolte, opepřete a opečte zvlášť na pánvi. Opečené maso dejte vařit do hrnce s připraveným základem a vařte dokud není maso měkké. Vody by nemělo být moc, radši méně a postupně dolévat. Konečná konzistence jídla je podobná našemu guláši. Poté uvařené maso vyjměte z hrnce a natrhejte po vláknech. Natrhané maso vraťte zpět do hrnce.

  2. Zvlášť na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na nudličky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku. Orestovanou zeleninu přidejte k natrhanému masu. Přidejte olivy a vše společně na malém ohni ještě chvíli povařte, aby se chutě spojili.

  3. Jako příloha se hodí vařená rýže, chléb, nebo můžete připravit congri. Kubánskou rýži s černými fazolemi, která je velmi oblíbená v celé střední Americe.

429 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page