top of page
Obrázek autoraCestyschuti

Donner kebab a jeho cesta do Evropy

Aktualizováno: 7. 9. 2021


Dobývání Evropy Osmanskou říší skončilo u vídně roku 1683. Přesto však pár set let později dobyli Turci celý svět. Tentokrát však né zbraněmi, ale kebabem v nám známých fast foodech, které jsou rozšířeny od Řecka, přes Evropu až po Spojené státy.​ A jak je vlastní temperament této kultuře, tak se opět vedou boje o to, kdo první prodával maso upečené na rožni, nakrájené na plátky a zabalené v pita chlebu v západním německu, Které se považuje za domov evropského kebabu. Odtud se pak s pádem železné opony Doner kebab bleskově rozšířil do všech koutů Evropy.


První kebab jste mohli ochutnat v Německu


První, kdo prodával v Německu kebaby, byl údajně jistý Mahmut Aygun, majitel tureckého bistra Hasir v západoberlínské čtvrti Kreuzberg, kde prodával kebaby lidem vracejícím se v noci domů. Nedávno však toto tvrzení zpochybnil jistý Nevzat Salim, který tvrdí, že Doner kebab prodávali s otcem již o několik let dříve turecké komunitě v jižním Německu. Všeobecně však za otce kebabů v Evropě je považovaný Kadir Nurman.


Není chuť jako chuť


Tak nebo tak, dnes se většina kebabů které v našich fast foodech naleznete vyrábí z prefabrikátů a chutnají tak nějak prapodivně. Proto ho musíte zajet ochutnat do Turecka! Nakořeněné pláty masa, napíchané na rožni a pečené vertikálně na otevřeném grilu, lemují každou ulici. Vůně se nese už na desítky metrů daleko a prodavači, naháněči a kuchaři v jedné osobě mají kromě širokých úsměvů a věčně dobré nálady, červené úbory které se nedají přehlédnout.



Z turecka do Řecka i Iráku


V Řecku najdete kebab pod názvem gyros a v Iráku zase pod shawarmou. V obou případech po představení gyrosu v daných zemích, na sebe navázali během času trochu odlišné znaky, ale vpodstatě je to to stejné. Za mě osobně vyhrává shawarma. V Iráckém Arbilu jsem navštívil Shawarma bistro. Malinkatý krámek ve tvaru dlouhé, úzké nudle, kde na obou stranách byli barové stoličky. Před bistrem byl otáčecí gril, aby zákazníci už z dálky viděli a hlavně cítily vůni grilovaného masa. Objednal jsem si jednu shawarmu a kuchař jí přímo předenou nakrájel a stará babička za ním mezitím upekla čerstvou chlebovou placku. Kuchař pak maso naskládal do ještě horké placky, a zeptal se co za náplně do toho chci. Rajčata, cibule, grilované lilky, granátová jablka, salát... Stačilo jen ukazovat prstem. Všechno pak zaroloval do ruličky, zabalil do papíru a přibalil mi k tomu na cestu jeden ayran - nápoj z jogurtu, soli a máty.

242 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page