Donner kebab

Aktualizace: bře 30

#turecko #kebab

Dobývání Evropy Osmanskou říší skončilo u vídně roku 1683. Přesto však pár set let později dobyli Turci celý svět. Tentokrát však né zbraněmi, ale kebabem v nám známých fast foodech, které jsou rozšířeny od Řecka, přez Evropu až po Spojené státy.​ A jak je vlastní temperament této kultuře, tak se opět vedou boje o to, kdo první prodával maso upečené na rožni, nakrájené na plátky a zabalené v pita chlebu v západním německu, Které se považuje za domov evropského kebabu. Odtud se pak s pádem železné opony Doner kebab bleskově rozšířil do všech koutů Evropy.


První, kdo prodával v Německu kebaby, byl údajně jistý Mahmut Aygun, majitel tureckého bistra Hasir v západoberlínské čtvrti Kreuzberg, kde prodával kebaby lidem vracejícím se v noci domů. Nedávno však toto tvrzení zpochybnil jistý Nevzat Salim, který tvrdí, že Doner kebab prodávali s otcem již o několik let dříve turecké komunitě v jižním Německu. Všeobecně však za otce kebabů v Evropě je považovaný Kadir Nurman.


Tak nebo tak, dnes se většina kebabů které v našich fast foodech naleznete vyrábí z prefabrikátů a chutnají tak nějak prapodivně. Proto ho musíte zajet ochutnat do Turecka! Nakořeněné pláty masa, napíchané na rožni a pečené vertikálně na otevřeném grilu, lemují každou ulici. Vůně se nese už na desítky metrů daleko a prodavači, naháněči a kuchaři v jedné osobě mají kromě širokých úsměvů a věčně dobré nálady, červené úbory které se nedají přehlédnout.



0 zobrazení
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram