top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Výlet do největších solných dolů na světě

Sůl používají miliony lidí denně na celém světě k dochucování jídel!  Sůl byla v historii natolik ceněna, že se jí přezdívalo bílé zlato a obohacovala peněženky mnohých obchodníků. Solný důl ve Wieliczce je jedním z nejstarších a zároveň největších solných dolů na světě. Bílé zlato se tady těží už od 13. století. Hornící se za 700 let historie prokutaly 327 metrů hluboko pod povrch země a celkově vykopali neuvěřitelných 300 kilometrů šacht! V podzemních prostorách se nachází neuvěřitelných 40 kapliček vyzdobených sochami a obrazy ze soli i několik solných jezer. Síně mají na výšku několik desítek metrů. Jsou tak obrovské, že se zde uskutečnil i let balonem, nebo skok bungee jumping. Obojí je zapsané v guinessově knize rekordů!


 

Už před šesti tisíci lety!

Wieliczka a její solné doly se nachází deset kilometrů od Krakowa. Podle historiků přivedla do kraje první horníky svatá Kinga polská, matka chudobných a ztrápených, která chtěla napomoci kraji se vzpamatovat po válce s Tatary. V šachtách je nainstalovaná expozice, kde si prohlédnete jak se sůl v oblasti těžila už před 6000 lety. Podzemní prameny vyvěrající v době neolitu na povrch, byli obohaceny o sůl. Pravěcí lidé pak vodu vyvařili a po odpaření jim zůstávala usazenina soli. Když prameny vyschly, začalo se kopat hlouběji. Nejdříve studny, pak ještě hlouběji a první hrouda kamenné soli se objevila už na dvaceti metrech!  Ve 13. století se pak těžba rozběhla na plno. Polsko na prodeji velmi kvalitní soli rychle bohatlo a důl se stával velikou chloubou země.  Proto sem polští šlechtici už v 15. století začali vodit své vzácné hosty.  Jen namátkou doly navštívil například Mikuláš Koperník, který má v dolech i vytesanou sochu, Císař František Josef I., ruský car Mikuláš I., básník Goethe, Karol Wojtyla (pozdější papež Jan Pavel II.), ale i například Bill Clinton. Sůl v minulosti sloužila jako platidlo a zajímavostí je také to, že anglické slovo salary (výplata) pochází právě ze slova sůl.


Jezera 160 metrů pod povrchem

Celá dvou a půl hodinová procházka bere dech na každém kroku. Nachodíte při ní zhruba tři a půl kilometru. Kromě instalovaných podzemních expozic, kde si prohlédnete jak se sůl ze země těžila, uvidíte i tři jezera. Nejhlubší z nich má devět metrů. Má nádherně tyrkysovou barvu a hustota soli v jezeře je neuvěřitelných 320 kg soli na metr krychlový! V dole jsou i podzemní prameny. Voda se musela při těžbě odvádět na povrch, protože narušovala statiku chodeb. Dnes se využívá k inhalaci. Nedaleko vchodu do dolů je postavená nová černá oválná stavba. Když přijdete blíž, všimnete si, že celá budova je z malých klacíků, přes které kape slaná voda. Ta se odpařuje a pomáhá v léčbě nejrůznějších chorob. Můžete se zde posadit a v klidu inhalovot vůni dřeva smíchanou se solí. 

Kaple svaté kingy

Práce na této nejkrásnější kapli, kterou při prohlídce navštívíte začala už v roce 1896 a trvala 30 let. Všechno v ní je vyrobené ze soli. Lustry z broušené soli, oltáře, sochy i obrazy vytesané do stěn. Není to dílo žádných umělců, ale samotných havířů. Práce havíře se dědila z otce na syna a za tuhle náročnou práci měli privilegium horníci odcházet do důchodu už po 25 letech práce. Dnes se využívá ke koncertům a svatebním obřadům. Podle průvodkyně před rokem jeden mladý muž rezervoval soukromou prohlídku jen pro svoji přítelkyni a její rodinu a požádal jí zde o ruku. Ona ale odmítla. Když se jí ptali proč odmítla, řekla že ho zná dva měsíce.  

V podzemních prostorách se pak nachází i restaurace a různé krámky se suvenýry. Na povrch se pak dostanete klasickým hornickým výtahem cože ta nejzábavnější část prohlídky. Výtah jede po tmě šachtou rychlostí 4 metry za sekundu a doslova se do něj vmačká osum lidí. 

Krakowský rynek

Při návštěvě Wieliczky si určitě odskočte ještě do Krakowa. Krakowské náměstí je jedno z největších náměstí v Evropě a v noci má doslova kouzelnou atmosféru. 


 


392 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page