top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Ha Long Bay ve Vietnamu - tisíce skalních útvarů, jeskyně, perly, kayaking i plovoucí vesnice.

Aktualizováno: 6. 4. 2020

K zátoce Ha Long se váže krásná legenda, ve které nad krajem prolétal drak, který pomáhal v bitvě proti invazním vojskům a ocasem přitom v zuřivé bitvě rozrýval okolní krajinu. Když se poté vracel drak zpět do moře, voda která se zvedla, zalila rozryté údolí a zanechala tak tisíce skalních útvarů tyčících se nad mořem. Realita je však taková, že zátoku vytvořila řeka a později byla oblast zalitá mořem. Dnes je Ha Long zařazen na seznam sedmi přírodních divů světa. Můžete tam zajet z Hanoje, na jeden, dva i tři dny. Prozkoumat ho můžete na kajacích, velkých lodích s luxusními kajutami, nebo si půjčit letadlo a žasnout z ptačí perspektivy.





Kudy tam a jaký typ výletu zvolit?


Do Ha Longu se pořádají výlety i přímo z Hanoje. Nabídku najdete v každé cestovní agentuře. Jsou na jeden, dva i tři dny. Jeden den je ale hardcoor z Hanoje a má to smysl jen pokud tlačíte na čas. Brzo ráno autobusem do zátoky, rychlej výlet lodí a zpět do Hanoje. To nechceš. Takže buď si zaplatit z Hanoje vícedenní výlet, nebo se sám přepravit do města Ha Long a koupit si výlet tam. Je to i levnější. Nejčastější je dvoudenní výlet lodí i s noclehem na lodi. Dá se i na tři dny, pokud si Ha Long chcete vychutnan.

Sami, ani s nějakým rybářem se tam nedostanete, dost se to hlídá a povolení k plavbě mají jen místní cestovky. Takže cestovku budete muset využít tak či tak. Jezdí se tři okruhy. V dvoudenním už bývá většinou plavba na kajacích, Suprise cave, a vyhlídka na Ti Top islandu.

Další varianta je se přepravit na ostrov Cat Ba, největší ostrov v zátoce a po Phu Quocu druhým největším ostrovem ve Vietnamu. Tam se dá ubytovat. Odtam se dají pak podnikat další výlety do Ha Longu.

Jinak plovoucí vesnice už tam moc nejsou. Vláda je zrušila a většinu obyvatel přesídlila na pevninu. Hlavním důvodem bylo údajně to, že vesnice znečišťovaly zátoku. Celej Ha Long je dneska dost navštěvovaný místo. Je tady 450 turistických lodí a v sezoně jsou ostrůvky dost přeplněný lidma. Pokud vyrazíte na třídenní plavbu, tak lodě zaplouvají dál do zátoky a tam už to není tak strašný s turistama. Většina lidí totiž volí dvoudenní plavbu.



Na kajaku po Ha Longu


Na tuty jeden z top zážitků. Bývá v balíčku u výletu lodí, ale je lepší se o tom ujistit při nákupu. Zastaví se u plovoucí vesničky, tam už je všechno připravené, jen přesednete na kajaky a hodinku si užíváte trochu jiný pohled na zátoku. Stopro doporučuju.



Perlová farma


Čínská legenda o vzniku perel praví, že se rodily v hlavě draka a ten si je ukládal v zubech. Pokud jste chtěli perlu získat, museli jste draka zabít. Japonci zase věřili, že jsou to slzy nymf a mořských panen. Teprve až v 18. století se zjistilo, že tyto skvosty tvoří příroda a to souhrou náhod. A to vniknutím cizího tělesa do perlotvorky, neboli ústřice. Ta spustí obranný mechanizmus a začne cizí těleso obalovat perletí. Výsledkem je perla.


Cestou do města Ha Long, odkud budete vyplouvat do zátoky jsou perlové farmy. Tady se dá mrknout na to, jak proces vytváření perel probíhá. Adresa zde. Většina dnes produkovaných perel totiž pochází z farem. Největším producentem na světě jsou pak Japonsko, Čína, Tahiti a právě Vietnam. Do ústřice se vloží malinkatá kulička, vyrobená ze skořápky ústřice a poté se rok až dva čeká, dokud se nevytvoří perla. Úspěšnost je zhruba 50%. Ústřice totiž někdy cizí tělísko buď vyplivne, nebo umře. Z vyprodukovaných perel je pak pouze 50 procent použitelných k dalšímu zpracování jako jsou náhdelníky a další šperky. Zbytek není dokonale kulatý, nebo má další vady na kráse. Ty vadné se pak rozemelou a vyrábí se z nich například krémy s perletí. Maso z ústřic pak putuje na talíř. Ceny prodávaných perel jsou zde až o polovinu nižší než u nás. Takže kdo se rád fintí, může si tu přijít na své.




Suprise cave - jeskyně překvapení


Během dvoudenní plavby je zastávka v jedné z nejkrásnějších jeskyní v této oblasti. V Ha Longu jsou tři typy jeskyní. Liši se podle výšky nad mořem. Ty nejvyšši vznikly tak, že do prasklin natekla dešťová voda a vymlela jeskyně. Druhý, ty co jsou níže vznikly deš'tovou vodou a mořem a třetí jen mořem a přílivem, řikají jim tady tunely. Suprise cave je 25 metrů nad mořem a její rozloha je 10 tisíc metrů čtverečních. Zajímavostí je pak i hloubka vody v Ha Long bay, která se pohybuje okolo pouhých deseti metrů. Název Halong dohromady v překladu znamená sestupující drak, což koresponduje se starou legendou o vzniku zátoky.



266 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page