top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Okonomiyaki, street food z japonské Osaky

Aktualizováno: 5. 5. 2021

Typickým streetfoodem v Japonsku je Okonomiyaki, které se někdy říká japonská pizza, nebo palačinka. Kromě kulatého tvaru spolu ale nemají nic společného. Okonomiyaki v sobě kombinuje ingredience a chutě, které v Evropě dobře známe, ale nikdy by nás nenapadlo je spojit dohromady. Okonomiyaki znamená v překladu: opečené vše co máš rád. Okonomi- co máš rád. Yaki - grilované nebo opečené. Tento recept má pevnou kostru základních surovin, ale co do něj přidáte navíc, už je na vašich chuťových pohárcích.


Osaka style vs. Hiroshima style Okonomiyaki


Existují dva výrazně odlišné typy Okonomiyaki. Osaka a Hirošima styl, pojmenované po japonských městech. V obou se jídlo připravuje trochu jinak. Který z těchto dvou receptů je lepší, je odvěkým bojem mezi těmito městy. V Osace se nakrájené zelí smíchá s vejcem, panko strouhankou a tato směs se opeče z obou stran. Takto vytvořená „palačinka“ se zdobí sušeným tuňákem, drcenými mořskými řasami, japonskou majonézou a okonomiyaki omáčkou. Všechny chutě se dokonale spojí a věřte, že zažijete úplně nový pohled na japonskou kuchyni.


Oproti tomu Hirošima style se připravuje tak, že se jednotlivé ingredience grilují zvlášť a pak se skládají na sebe. Palačinka, zelí, opečená slanina, ogrilované nudle, vejce a vše se zdobí jarní cibulkou a opět okonomiyaki omáčkou. Vznikne tak skládaný pokrm, kde každé patro dodává jedinečnou chuť. V Osaka style by se naopak dalo říct, že se všechny chutě spojí v jeden celek. To jsou zhruba základní rozdíly mezi Osaka a Hirošima style. Navíc už sám název pak říká, že si do jídla můžete přidat co máte sami rádi. Krevety, houby, kuřecí maso. Takže neexistuje jeden, pevně daný recept a často to záleží na kuchaři, nebo přímo přání zákazníka.





Historie okonomiyaki


Nejvzdálenější kořeny tohoto jídla sahají do Japonska až do období Edo mezi lety 1683- 1868 kde se jednalo o palačinku servírovanou v budhistických chrámech během ceremoniálu zvaného Funoyaki. To bylo ale ještě úplně jiné jídlo a určitě by jste ho nepoznali. Po porážce Japonska ve druhé světové válce se zavedly měsíční dávky jídla stanovené okupačními úřady a vládou. Rýže bylo nedostatek a tak se začala rýže hojně nahrazovat moukou. Do jídelníčku bylo také přidáváno zelí, které bylo levné. Se zelím to ale neskončilo, protože lidé začali přidávat jakékoli přísady, které měli k dispozici, aby bylo jídlo výživnější. Nakonec to vedlo k jídlu zvanému konomiyaki, protože lidé přidávali, co chtěli. „O“ bylo nakonec přidáno, aby bylo jméno zdvořilejší.


V Hirošimě k největší popularizaci tohoto jídla zase vedlo svržení atomové bomby, kdy ve zničeném městě lidé na ulici na litinových deskách připravovali placky a přidávali na ně co měli po ruce.





Osaka style recept:


Ingredience:


1x zelí bílé čerstvé

3x vejce

100 gr vepřový bok na plátky, nebo slanina

50 gr panko strouhanka

Mořská řasa

Sušený tuňák

Nakládaný zázvor

Majonéza

1x jarní cibulka


Na omáčku okonomiyaki:


Worchestrová omáčka

Med

Sojová omáčka

Protlak nebo kečup


Postup:


Krok 1.

Nasekejte zelí na jemno, nakrájejte bůček na nudličky


Krok 2.

Smíchejte nasekané zelí, vejce, panko strouhanku, nakrájený bůček, hladkou mouku, nasekanou jarní cibulku, sůl a pepř. Vznikne základní těsto.


Krok 3.

Na rozpálenou pánev rozprostřete připravené těsto, stejně jako když připravujete bramborák a placku opečte z obou stran


Krok 4

Opečenou placku potřete z horní strany připravenou okonomiyaki omáčkou


Krok 5.

Sundejte z pánve a nahoru přidejte majonézu, sušeného tuňáka, jarní cibulku a sekané mořské řasy.




478 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page