top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Posvátné krávy v Indii

Aktualizováno: 6. 4. 2020

V Indii je kráva posvátné zvíře. Porážka, pojídání jejího masa, nebo zpracování její kůže je pro hinduisty naprosté tabu. V minulosti v Indii za zabití krávy padali i tresty smrti. Její význam v náboženství i v obyčejném životě hinduistů přesahuje naše západní chápání dobytka. Kráva byla v historii vždy zárukou přežití. Dává mléko, sýr, kravince se používají jako palivo, nebo jako tepelná izolace domů. Moč je pro hinduisty také posvátná a pohledy jak se na ulici lidé opláchnou kravskou močí, nejsou nijak výjmečné. I přes to zde dnes fungují nelegální jatka, kůži z krav zpracovávají lidé z nejnižší kasty a krávy na ulicích živoří na hranici podvýživy, díky žaludkům plných plastů. 


Kráva se uctívala už ve starověkém Egyptě 


Domestikace divokých zvířat začala už před 11 tisíci lety v oblasti Blízkého východu, kdy lidé byli ještě lovci a  potravu si museli sbírat, nebo lovit. Prvním domestikovaným zvířetem byli ovce a kozy. Lidé je nejdříve následovali, protože ovce žijí ve stádech a krátce poté někoho, kdo měl pod čepicí napadlo, že je uzavře do ohrad a získá tím stálý přísun masa. Díky dostatku potravy zapříčiněné chovem zvířat, začal konec nomádského způsobu života. Lidé zakládali osady a začali využívat z ovcí i mléko a kožešiny. Zhruba okolo roku 6500 př.n.l se k domestikovaným ovcím a prasatům přidal skot. Lidé si všimli, že krávy produkují velké množštví tekutých bílkovin - mléka. A cesta k posvátné krávě mohla začít. Předchůdce dnešní krávy, divoký pratur, bylo veliké, divoké zvíře, které bylo vítaným úlovkem, ale i nebezpečným predátorem, který lovce strašil na každém kroku. Není divu, že se tak pratur stal předmětem různých mýtů a legend. Vyobrazení praturu najdeme ve Francii v jeskyních Lascaux a Livernon už z doby kamené. Jeho domestikace tak byla významnou událostí a pratur se stával i v dalších civilizacích uctívaným zvířetem zobrazující sílu, plodnost a úctu. V Turecku v Anatolii to byl symbol plodnosti. Ve starověké Egyptské mytologii byl býk nejuctívanějším zvířetem, který znázorňoval plodnost a sílu, ztělesněn jako bůh Apis. V indii se kráva objevuje už ve Védských spisech.



Kráva dává mléko. Ale taky trus a moč!


No a tak se už příchodem Arijů na Indický kontinent stalo, že kráva byla zárukou přežití, mobilní továrna na mléko, stabilní příjem potravy a hinduismus jí později přijal za svatou. Zajímavé je i to, že kromě mléka, sýru a ghí, což je přepuštěné máslo, Indové zužitkují i kravský trus a posvátná je i kravská moč. Lejna se sbírají, vytvarují se do koláčů a pak se suší na slunci. Po usušení v oblastech, kde je málo dřeva slouží jako palivo. Za chladných nocí se hází do kamen a také se na tomto voňavém palivu vaří. V Delhi se pak usušené koláče používají jako izolace obytných domů. Není vyjímkou vidět v uličkách hlavního města domy oplácané kravskými lejny. 

Destilovaná kravská moč je v Indii žádanou komoditou. Má mít desinfekční účinky a navíc vyhání zlé duchy. Proto se několik indických firem dnes zabývá výrobou mýdlel obsahující moč, nebo desinfekčních přípravků na podlahu s obsahem kravské moči.

Ti odvážnější z řad medicinmanů a šamanů dokonce tvrdí, že kravská moč je všelék, a její pití dokáže vyléčit například rakovinu. Pití destilované moči je v Indii čím dál tím více oblíbené i napříč tomu, že oficiální lékařské testy žádný pozitivní účinek neprokázali.


Žaludky plné plastových sáčků


Když do Indie přijedete, tak se Vám situace může zdát poněkud odlišná, od vašich představ o posvátnosti krávy. Většina krav se pouze volně potuluje po ulici v dosti zbídačeném stavu, hledající cokoliv, co by snědli. Díky jejich podviživenému stavu a neschopnosti plodit telata, mléko už dávno nedávají. Tak zůstávají jen součástí dopravních zácep, postávajícími torzami mezi rušným tempem deseti milionového města a symbolem něčeho, co mělo vypadat jinak. Ale většina Indů má dost starostí se sebou, natož se staráním se o krávy. Jakmile kráva zestárne, vypustí jí do ulic a tím jí pomyslně dávají svobodu. Ta pak bloudí městem a hledá co by snědla. Většina jídla se nachází u popelnic. Krávy pak omámení vůní zbytků snědí obsah i s plastovým sáček. Nedávno jeden anglický veterinář v Indii otevřel kravský žaludek a našel v něm neuvěřitelných 11 kilo plastů! Plasty jsou veliký problém na celém světě a tak Delhi jejich používání nedávno zakázalo zákonem. I přes to hinduisti chovají ke krávě úctu. Konzumace jejího masa je pro správného hinduisty zapovězená a ani by jim záměrně nikdo neublížil. Při různých náboženských příležitostech je pak nazdobí a ověší věnci z květin. To je ale hlavně problém měst. Na venkově je stále kráva zdrojem obživy a náležitější úcty, než v přelidněných městech, kde je někdy těžké postarat se sám o sebe.

Tak či onak, Indie je země, která obrátí všechny vaše představy o světě naruby. Vše je zde totiž stonásobně koncentrované, zážitky, emoce, barvy, náboženstí, špína i chudoba. A nic s tím neuděláte. Ale když se posadíte, sklidníte mysl a otevřete se novým pohledům, nabídne vám stonásobně více, než kterákoliv jiná země...




2 383 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page