top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Chutě jižní Indie: Chettinad chicken z Tamil Nadu.

Aktualizováno: 3. 7. 2021

Indie je proslulá kořením, pálivou chutí a zase kořením. Stovky kořenících směsí, které si každý kuchař míchá sám, dávají indickým receptům nezaměnitelnou chuť. Chettinad chicken je jídlo pocházející z jihoindického státu Tamil Nadu z oblasti Chettinadu, vyhlášenou nejen památkami, rýžovými políčky, mangrovy, ale i typickou kuchyní.



Tamil Nadu


Tamil Nadu je podle oblasti desátým největším státem v Indii, šestým nejlidnatějším státem a po Maháráštře je druhou největší státní ekonomikou v Indii. Jeho úředním jazykem je tamilština, která je jedním z nejdéle přežívajících klasických jazyků na světě. 80% lidí jsou hinduisté a v tomto jihoindickém státě najdete nádhernou přírodu, mangrovy, nebo čajové plantáže. Jižní indie je vyhlášená také mangem a v receptech se používá často kokos, kokosové mléko, nebo mořské plody. Velmi rozšířená je zde vegetariánská kuchyně.





Náboženství v kuchyni


Hinduisté nejedí hovězí maso. V Indii je kráva považována za posvátné zvíře. Porážka, pojídání hovězího masa, nebo zpracování kůže je pro hinduisty naprosté tabu. V minulosti v Indii za zabití krávy padaly i tresty smrti. Její význam v náboženství i v obyčejném životě hinduistů přesahuje naše západní chápání dobytka. Velká část hinduistú jsou zároveň i striktní vegetariáni a jídla v jižní Indii jsou o něco pálivější.


Stolování


Indové tradičně jedí pravou rukou, často za pomoci kousku placky, jímž si nabírají do úst polévku či omáčku. Na jihu Indie tradiční nádobí nahrazují banánové listy, spíchnuté špejlemi, které se po jídle zahodí. Na stole nesmí chybět různé omáčky, čatní, jogurt, nakládaná zelenina a koření, jimž si stolující mohou dochutit jídlo nebo do nich namáčet jednotlivá sousta. Indové servírují na stůl více jídel zároveň a stolující si nabírají na své talíře od každého něco.




Recept


60 minut / 5 porcí


Na Chettinad kořenící směs:


Semena koriandru - 3 lžíce

Suché červené chilli - 4 až 5 nebo podle chuti

Fenyklová semínka - 2 lžičky

Římský kmín / Jeera - 1 lžička

Skořice - tyčinka 5 cm

Kalpasi - 3 kusy

Celý pepř - 2 lžičky Cardamom - 5 ks Anýz - 1 Hřebíček - 4 ks Čerstvý kokos

Česnek 2 stroužky


Na omáčku:


Šalotka 6 ks

Kurkuma

Limetka 1 ks

Rajčata 3 ks


Postup:


  1. Na suché pánvi orestujte všechno koření na chettinad kořenící směs, dokud kokos nezhnědne. Vložte do mixéru, přidejte vodu, česnek a rozmixujte na hladkou pastu.

  2. Kuřecí maso naložte na půl hodiny do limetkové šťávy s kurkumou

  3. Orestujte v hrnci na jemnno nakrájenou šalotku a přidejte nakrájená rajčata na kostky

  4. Přidejte maso a vše oresetujte společně

  5. Přidejte připravenou chettinad pastu, podlejte vodou a vařte 30 minut

  6. Dochuťte solí, limetkou a špetkou cukru



232 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page