top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Ráj potapěčů - Semporna

Semporna je často uváděna v první pětce top potápěčských destinací světa! A věřte, že sotva se ponoříte pod hladinu, nebudete vědět na co dříve koukat. Tisíce ryb všech druhů a barev, korály kam dohlédnete, želvy a hejna ryb, která vás obeplouvají ze všech stran, to vše se schovává jen pár metrů pod průzračně modrou hladinou. Nemusíte se ani potápět, stačí šnorchl, brýle a máte na hodiny o zábavu postaráno! Semporna je přístavní město z kterého budete vyrážet člunem na okolní soustavu ostrovů. Dají se zde sehnat jednodenní výlety i třídenní výlet s přespáním na ostrově. Překvapilo mě, že výlety ani ubytování nejsou nijak přemrštěně drahé, oproti zbytku Bornea. Luxusní ubytování v přístavišti v Semporně v hotelu na kůlech stálo pouhých 200kč na noc a přímo před hotelem jsou všechny cestovní kanceláře, kde si můžete vybrat výlet dle libosti. Trochu jiná situace je pak na samotných ostrovech, kde vpodstatě jediná možnost jak se levně ubytovat, byl beckpackers hotel na ostrově Mabul. Třídenní výlet pak stál něco okolo 2 tisíc s ubytováním, jídlem i transportem a věřte mi, že to co za tu dvojku zažijete a uvidíte, je k nezaplacení.Top ostrovem je pak samotný Sipadan. Ráj potapěčů. Doporučuju však rezervaci minimálně týden dopředu. Povolení ke vstupu na ostrov je limitované a stojí se na něj fronty. Zbytek ostrovů je pak běžně dostupná s rezervací na druhý den. 


 

Semporna je často uváděna v první pětce top potápěčských destinací světa! A věřte, že sotva se ponoříte pod hladinu, nebudete vědět na co dříve koukat. Tisíce ryb všech druhů a barev, korály kam dohlédnete, želvy a hejna ryb, která vás obeplouvají ze všech stran, to vše se schovává jen pár metrů pod průzračně modrou hladinou. Nemusíte se ani potápět, stačí šnorchl, brýle a máte na hodiny o zábavu postaráno! 

Semporna je přístavní město z kterého budete vyrážet člunem na okolní soustavu ostrovů. Dají se zde sehnat jednodenní výlety i třídenní výlet s přespáním na ostrově. 

Překvapilo mě, že výlety ani ubytování nejsou nijak přemrštěně drahé, oproti zbytku Bornea. Luxusní ubytování v přístavišti v Semporně v hotelu na kůlech stálo pouhých 200kč na noc a přímo před hotelem jsou všechny cestovní kanceláře, kde si můžete vybrat výlet dle libosti. Trochu jiná situace je pak na samotných ostrovech, kde vpodstatě jediná možnost jak se levně ubytovat, byl beckpackers hotel na ostrově Mabul. Třídenní výlet pak stál něco okolo 2 tisíc s ubytováním, jídlem i transportem a věřte mi, že to co za tu dvojku zažijete a uvidíte, je k nezaplacení.

Top ostrovem je pak samotný Sipadan. Ráj potapěčů. Doporučuju však rezervaci minimálně týden dopředu. Povolení ke vstupu na ostrov je limitované a stojí se na něj fronty. Zbytek ostrovů je pak běžně dostupná s rezervací na druhý den. 

 

Mabul island 

Je ostrůvek který přejdete za dvacet minut. Ze Semporny jste tam člunem tak zhruba za hodinku a vysadí vás přímo u hotelu. Dvoudenní výlet ze Semporny s dopravou, jednoduchým pokojem a polopenzí stojí zhruba 2 tisíce a booknete si ho v Semporně v přístavišti v každé agentuře za deset minut. Kromě potápění se tam ve chvíli volna dají stopovat varani. Těch je tam docela dost a vesele bez velkých obav z turistů si to štrádují sem a tam. Na turisty jsou zvyklí, takže se k nim můžete klidně přiblížit i na pár metrů. Věřte mi, blíž ani nechcete. Takže kdo má šikovné oči a čas, může se ve volnu mezi šnorchlováním vydat stopovat v písku varaní stopy. 

Na ostrově je pak i Scuba Jeff bar. Báreček na kůlech nad mořem vede polohipík, který vám sežene pašovaný rum z Filipín. Na naši otázku jestli z něj oslepneme reaguje burácivým smíchem a že sám včera vypil dvě láhve a stále vidí. Atmosféra v tomhle baru je úžasná. Vše ve stylu Boba Marleyho, houpací sítě nad vodou, dřevěné stoly a atmosféru dokresluje už klasická pohodová nátura malajsijců. 

Majitel po chvíli vytahuje kytáru, že má dobrou náladu a zpívá nám a hraje na ní asi hodinu. Po celodenním koupání, láhev rumu a přátelská atmosféra je to nejlepší, co jsme si mohli přát.


 

Sibuan island

Další výlet v sobě zahrnoval několik ostrůvků. Nejkrásnější a nejkontroverznější byl asi Sibuan. Z dálky doslova pohádkový ostrůvek "metr krát metr". Po obouch stranách jsou korálové útesy, kde se dá šnorchlovat. Na ostrůvku je vojenská základa, kvůli pirátům z Filipín a mezi ostrůvky pentlují černé bojové lodě jako z Ramba. My jsme na ostrůvku přistáli za lehkého deště a pod mrakem. Během hodiny se však vyjasnilo a moře dostalo tu správnou modrou barvu. Viditelnost pod vodou byla na jedničku a tak jsme si užívaly potápění. Na druhé straně ostrůvka je pak malinkatá vesnička, kde žijí mořští cikáni. Do vesničky o deseti chatrčích se dá nakouknout. Místní jsou v pohodě a jen občas děti natáhnou ruku se slovy many many. 

Děsivý byl však bordel na ostrově. Všude petky, sáčky, kusy plastů a všeho možného co vyplavilo moře, nebo vyprodukovali místní.

99 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page