top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

5 věcí, které musíte ochutnat v Hanoji

Aktualizováno: 19. 8. 2020

Stará čtvrť v Hanoji, hlavním městě Vietnamu vznikla tak, že se zde usídlilo 36 cechů, po kterých byly pojmenovány jednotlivé ulice. Takže tady byla cínová ulice, papírová, zlatá atd. Některé názvy ulic se dodnes udrželi. Město nabízí skvělou kulturu, dýchá historií a tepe skvělými a usměvavými lidmi. Kromě toho nabízí i svěží, chutnou a čerstvou vietnamskou kuchyni. A jídlo ke kultuře prostě patří. Co musíte tedy v Hanoi určitě ochutnat..?


Káva s vejcem - Hanoiská specialita


Vietnam si každý spojí s rýží, ovocem, nudlemi, nebo u nás tolik oblíbenými polévkami. Málokdo ale ví, že Vietnam drží ve světě pochutin několik předních příček ce se týče kávy. Se svými 17% podílu kávy na světovém trhu, je druhým největším vývozcem kávy na světě. Zároveň je také prvním v množství exportované kávy odrůdy Robusta. Díky menší oblibě Robusty však většina zrnek končí v podobě instantní kávy. Nicméně káva je ve Vietnamu výborná a to díky její specifické přípravě. Zapomeňte na preso, kávovar, nebo cukr a mléko. Nechává se překapat v plechovém kalíšku zvaném “phin” a pije se buď černá, nebo s kondenzovaným mlékem. Dalším chuťovým tajemstvím je, že kávová zrnka se obohacují o čokoládovou příchuť. Výslednou chutí je poté čokoládová káva se sladkým kondenzovaným mlékem. V horkém podnebí Vietnamu se ještě často upgraduje o led a tuto ledovou kávu si zamilujete!


Za války ve Vietnamu byl však nedostatek mléka a tak se hledaly způsoby jak hořkou, silnou chuť Robusty zjemnit. V Hanoji jeden kavárník pak vymyslel netradiční způsob. Vyšlehal žloutky s kondenzovaným mlékem do pěny a tím zjemňoval černou kávu. Chuť je dokonalá! Představte si, že pijete horkou kávovou tiramisu. Na toto kafe si můžete zajít v Hanoji do kavárny Giang café, kde tento nápad přímo vznikl. Adresa je zde. Tato kavárna pak servírovala zdarma 3 000 šálků kávy s vejcem na americko-čínském summitu v roce 2019.


Káva s vejce

Bun Cha jako prezident Barack Obama


Moje nejoblíbenější jídlo? Bun Cha zabírá první místo! Na ohni grilované vepřové maso a mleté karbenátky, které se namáčí v rybí omáčce zředěné vodou, octem, cukrem a kousky zeleniny. Celé podávané s nudlemi a čerstvým salátem. Prostá a dokonalá kombinace chutí.

Když Hanoi navštívil prezident Barack Obama, zamířil se světoznámým kuchařem a spisovatelem Anthony Bourdianem do pouliční restaurace Bun Cha Houng Lien na toto tradiční jídlo. Adresa restaurace je zde. Můžete si tady vychutnat stejné chutě jako tito dva velikáni.

Zajímavá je i výroba rybí omáčky - základního dochucovadla v JV Asii. Článek o rybí omáčce zde.


Photo by Anthony Bourdain / Twitter

Hot pot na ulici Ta Hien je tím pravým street food zážitkem


Jestli má v Hanoji něco příchuť street foodu, tak je to ulice jménem Ta Hien! Uzoučká ulice, kde jsou po obou stranách místní restaurace. Sedí se tady na malinkatých stoličkách a jí se přímo na ulici. Vedle vás projíždějí motorky i proudí davy lidí v těsné blízkosti vašeho stolu. No, proudí, snaží se procpat. Občas se ulice ucpe motorkou, jejíž řidič se tu za každou cenu snaží projet. A vždy projede. Motor si pomalinku brblá středem uličky. Do toho mišmaše babičky roznáší smažené vietnamské koblížky, hraje tady hudba z reproduktorů a všechno nádobí se díky nevelikým rozměrům místních kuchyní umývá na ulici.


A tady je to pravé místo na ochutnání Hot potu (Lau Thap)


Hot pot najdete v celé JV Asii. Na stůl vám přinesou vařič, někdy plynový, někdy na hořlavou pastu a přímo před vás na vařič postaví hrnec luxusního vývaru, který si před vaším jazýčkem vesele a pomalu bublá. Na talířcích bokem přinesou všechny ostatní syrové ingredience. Na plátky nakrájené maso, zeleninu, houby, bylinky, tofu a spousty dalšího. Podstata je, že si sami do vařícího vývaru dodáváte všechny suroviny, uvaříte si je a pak si do misky nakládáte přesně to, co chcete jíst. Adresu najdete tady.


Hot pot Vietnam
Pohled do místní kuchyně doporučuju až po jídle

Nejsmradlavější ovoce na světě - Durian


Durian je rod tropický strom, který plodí jedlé ovoce. Nejznámější je především plod durianu cibetkového. Ostatní druhy jsou k dispozici pouze na lokálních trzích.

Durian je v jihovýchodní Asii považovaný za největší pochoutku a „krále ovoce“ je charakteristický svou velikostí, silným zápachem a tlustou slupkou na kterých má trny. Plod může dorůst délky až 30 cm a průměru 15 cm a má obvykle hmotnost 1–3 kg. Jedlá dužina vydává charakteristický silný a pronikavý zápach, a to i když je slupka neporušená. Některým lidem durian chutná kvůli své příjemně sladké vůni, zatímco jiným aroma připadá příliš odpuzující. Jeho pach vyvolává různorodé reakce od velmi pozitivních po velmi negativní a je přirovnáván k různým věcem, např. shnilým cibulím, terpentýnu nebo žumpě. Chutí mi ale nejvíce připomíná tvarůžky s cibulí na sladko. Kvůli pronikavosti svého pachu je v jihovýchodní Asii zakázán vstup do některých hotelů, taxíků nebo veřejné dopravy.


Durian

Bia hoi, vietnamské čepované pivo


Dát si v na cestách čepované pivečko může znít naprosto normálně, ale věřte mi, že v Asii na něj narazíte velmi zřídka. Tam je člověk prostě odkázanej na lahvové, nebo na plechovkové pivo.

Ale né ve Vietnamu! Vietnamci mají pivečko rádi a taky ho umí vyrobit. A hlavně, je to jedno z nejlevnějších piv na světě! Za 0,4 dáte v Hanoi zhruba 18 kč. Je oproti našemu vodovější, není tak hořké a má míň alkoholu. Možná si leckdo zasteskne po plzeňském typu, ale věřte mi, že v tomto horkém podnebí je to přesně to, co chcete.


Jak to celé vzniklo? Dříve se pila hlavně pálenka, nebo víno z rýže. První pivovar postavili ve Vietnamu už v roce 1890 francouzi. Ale až za války ve Vietnamu v šedesátých letech se stalo to, že bylo málo rýže a tak musela sloužit hlavně k nasycení obyvatelstva. Produkce rýžového alkoholu byla dost omezena a tady došla řada na výrobu piva! Vietnamské bia hoi, neboli "čerstvé pivo" je svěží, není tolik alkoholické a jeho kvalita celkem kolísá. Dá se ochutnat po celém Vietnamu, ale ne v každé restauraci. Takže po dobrém jídle v Hanoi je třeba to zalít i dobrým pivečkem. A bacha, ikdyž má míň alkoholu než naše pivo, zliskat se z toho dá úplně stejně...



843 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page