Galo pinto se dá popsat jednoduše. Fazole s rýží v kombinaci s vejcem, toustem, sýrem, nebo někdy i osmaženým banánem. Tuhle překvapivě dobrou kombinaci najdete v Nikaragui i na Kostarice. V Kostarice jí dostanete skoro ke každé snídani. A je to pekelně dobrá snídaně.
Původ jídla
Jak už to tak bývá, Kostarika i Nikaragua tvrdí že právě oni toto jídlo vařili jako první a že ten druhý to okoukal. Příprava Galla pinta se liší podle jednotlivých krajů a nikde není úplně stejné. Základ jsou vždy červené fazole, orestovaná cibulka, rýže a čerstvý koriandr.
Jídlo je odrazem mixu hned několika věcí. Fazole, surovina typická pro Střední Ameriku, smíchaná s rýží, kterou tam přivezli Španělé. Ti přivezli i otroky z Afriky a právě rýže byla základem jejich jídelníčku. Později pak vznikly různé varianty fazolí a rýže a tak se asi dostáváme ke kořenům tohoto jídla na kterém se podepsala rýže pocházející z Asie, fazole ze Střední Ameriky, Španělé jenž posloužily jako dopravní prostředek a černoští otroci kteří pěstovali ve střední Americe rýži, jedli jí a pravděpodobně jí začali míchat i s fazolemi. Fazoli s rýží však najdete například i na Kubě, kde se tomu říká zase Congri
Válka o jídlo
Kostarika a Nikaragua se na původu jídla asi nikdy neshodnou a tak si vyhlásily válku v soutěžích o to, kdo uvaří větší množství tohoto jídla.První výhru si připsala Kostarika v roce 2003, když uvařila 438 kilogramů Galla pinta a toto vítězství si nechala zapsat v Guinnessova knize rekordů, aby tak potvrdila svoji svrchovanost nad tímto jídlem.Nikaragua na to odpověděla hned o tři týdny později. 15 kuchařů uvařilo 544 kilogramů Galla pinta a ukradla tak Kostarice první místo i zápis v knize rekordů.
Kostarika na to odpověděla uvařením 1497 kilogramů Galla pinta a nakrmila jím 50 tisíc lidí. Poslední rekord je tedy v držení právě Kostariky a další tažení není zatím známo. Ale věřím, že už teď v Nikaragui svařují největší hrnec na světě aby záhy vyrazily opět do boje.
Recept
Olivový olej
Cibule a jeden stroužek česneku
Červené nakládané fazole
Rýže
Římský kmín mletý
Čerstvý koriandr
Sůl, pepř, Lizano omáčka
Postup
Na olivovém oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli cca 5 minut. Přidáme rozmačkaný česnek a konzervu červených fazolí i se třetinou nálevu. Přidáme Linzano omáčku, kterou můžeme nahradit HP omáčkou. Osolíme, opepříme, přidáme mletý římský kmín a vše povaříme pět minut, aby se voda trochu odpařila.
Do směsi přidáme uvařenou rýži, nasekaný čerstvý koriandr a vše zamícháme.
Comentarios