top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Indická čočková polévka s kokosovým mlékem a koriandrem + recept

Tento recept zbožňuju. Jednoduchá a chuťově dokonalá polévka. Základem je červená čočka, zelenina a celé se to zjemní kokosovým mlékem. Celý recept je 100% vegan, takže potěší úplně všechny. Recept jsem vařil v Dobrém ránu na ČT a podělím se o něj s Vámi i zde.


Video si můžete přehrát v odkaze zde



Ingredience:


Červená čočka 100 gr

Cibule 2 ks

Mrkev 2 ks

Kurkuma polovina kávové lžíce

Garam masala Polovina kávové lžíce

Čerstvý koriandr 1 snítko

Sůl Dle chuti

Pepř Dle chuti

Máslo 20 gr

Kokosové mléko


Postup:

 

Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Velikost není důležitá, protože po rozvaření se polévka rozmixuje mixérem. Kostky zlehka orestujeme na másle a zalijeme vodou. Vše společně vaříme dokud zelenina nezměkkne. Zhruba asi 25 minut.


Poté přidáme červenou čočku, kterou nejdříve propláchneme ve studené vodě. Přidáme čerstvý nasekaný koriandr, sůl, pepř, kurkumu, garam masalu a vaříme dalších 15 minut.


Vše poté rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokosové mléko. Dozdobíme na talíři sekaným čerstvým koriandrem, nebo pečenými dýňovými semínky.


 



Červená čočka


První viditelnou výhodou červené čočky je, že jí nemusíte namáčet. Nemá totiž slupku a z toho důvodu je velmi rychle uvařená. Při vaření se čočka rozvaří, ale to je v pořádku, tak to má být a je to způsobeno tím, že právě nemá slupku. Takže pokud chcete viditelnou strukturu čočky, zvolte spíše jiný druh čočky. V Indii se z ní připravuje Dál, nejrozšířenější jídlo v Indii i Nepálu a je základem polévek, Masoor Dhálu i různých curry. Červená čočka je dobrá i na romantickou večeři, protože nenadýmá. Zároveň je kvalitním zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínu B.

1 712 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page