top of page
Obrázek autoraCestyschuti

Pavlova, dort na počest stejnojmenné baletky...

Aktualizováno: 3. 7. 2021

O jeho původu se přou dvě země, Austrálie a Nový zéland. Tento nadýchaný dortík z vyšlehaných bílků a ozdobený ovocem vyrobil šéfkuchař hotelu Wellington na počest ruské baleríny Anny Pavlové.


Dort inspirovaný sukní


Anna Pavlova byla ruská baletka, která vyrazila v letech 1926 a 1929 na turné do Austrálie a na Nový Zéland. Na její počest vznikl stejně pojmenovaný dort, který svojí lehkostí a nadýchaností má připomínat baletčinu sukni. Poprvé jej pravděpodobně připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém zélandu, kde byla baletka ubytovaná. Inspirací mu byla baletčina sukně zvaná tutu, která byla vyrobena ze zelenkavého hedvábí. Proto tento nadýchaný dort ze šlehaných bílků a šlehačky ozdobil plátky kiwi.


Austrálie, nebo Nový Zéland?


Oba státy považují Pavlovu za svůj národní dezert. Když byla baletka v roce 1929 ubytovaná v Austrálii ve městě Perth, místní kuchař údajně připravil lehký nadýchaný dort, který pojmenoval na počest baletky také Pavlova. Měl znázorňovat lehkost s jakou se baletka vznáší. Je nutno uznat, že v rámci boje o původ tohoto receptu vyhrává spíše Nový Zéland. Baletka jej navštívila o tři roky dříve a první zmínka o tomto dezertu je z knihy o životě Anna Pavlové od Keith Moneyho, který uvádí také že dort připravil kuchař z Wellingtonu.





Recept: 1,5 h / 6 ks


Budete potřebovat:


5 vajec

250 gr cukru krupice

250 ml smetany na šlehání

100 gr mascarpone

Kukuřičný škrob

Vinný ocet, nebo citron


Postup:


Krok 1. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do husté konzistence a během šlehání přidáváme postupně cukr.


Krok 2. Do vyšlehaných bílků vmíchejte kávovou lžičku škrobu a promíchejte.


Krok 3. Vmíchejte jednu kávovou lžičku citronové šťávy nebo vinného octu.


Krok 4. Vyšlehané bílky dejte do cukrářského sáčku a vytvořte korpus ve tvaru koleček.


Krok 5. Korpusy sušte v troubě na 120 stupňů po dobu 45 minut. Poté troubu vypněte a nechte v troubě zchladnout.


Krok 6. Usušené korpusy naplňte vyšlehanou šlehačkou s mascarpone a naplňte. Dozdobíme ovocem.




4 250 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page