top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Kachní embrya a grilovaná střeva. Aneb úlety Filipínské kuchyně

Aktualizováno: 30. 3. 2020

Jídlo na Filipínách je dobré, ale není to žádná hitparáda. Narazíte tady na pizzu, hamburgery které klidně dají do toustového chleba, nebo na grilované kuřecí maso a grilované párky. Nejlepším jídlem, které jsem ochutnal bylo Adobo. Kuřecí, nebo vepřové maso ve výrazné šťávě ze sojové omáčky. Ovoce na tržnicích je lehce jednotvárné a z mořských plodů to budou prostě a čistě jen ogrilované ryby. Na co ale budete narážet na úplně každém rohu, jsou pouliční grily na kterých se opékají kuřecí pařáty, nebo grilovaná kuřecí střeva, játra a klobásy napíchané na špejli. Místní delikatesy....!


Balut - vařené kachní vejce s překvapením


Balut je kachní vejce, které se uvaří až v 18 dni jeho stáří. To znamená, že uvnitř se už nachází zárodek malé kachničky. Když uvařené vejce oloupete, můžete zcela jasně identifikovat zobáček, křídla i s peřím a celé tělíčko. To je pak obalené zbytkem bílku. Tato pouliční specialita se dá najít na každé tržnici a v Manile, hlavním městě Filipín, i běžně na ulici. Filipínci Balut opravdu zbožňují a narozdíl od ostatních kulinářských anomálií v jiných zemích ho opravdu běžně jedí.


Celou dobu jsem se na balut těšil. Nepřipadalo mi to nijak zvláštní. Kachnu jím, vejce jím a tak to pouze spojím dohromady. Na místě se ukázalo, že moje matematika takhle nefunguje a realita je o dost drsnější. Zárodek i s peřím je jasně identifikovatelný a z vejce zbyde jen takový tenký obal okolo tělíčka. Navíc z toho po oloupání vytéká jakási “šťáva”. Když jsem se po týdnu rozhodl balut ochutnat a už jsem byl nalomený, otočil jsem se na kamaráda a říkám že jdeme do toho. V tu chvíli, kdy vejce oloupali se kamarádovi otočil žaludek a se slovy že tohle v životě do držky nestrčí se okamžitě vypařil. Ani já si nebyl jistý a pod tíhou jeho reakce na poslední chvíli ochutnávku vzdávám. Místní se smáli až se do kolen plácali. Takže chuť vám nepopíšu, ale pokud se k tomu někdy dostanete, tak přeju pevné nervy.



Balut Filipíny



Isaw - grilovaná kuřecí střeva


Filipínci mají v oblibě vnitřnosti. Na stáncích narazíte na grilované prasečí ouška, kůži i kuřecí játra na špejli. To ještě ale známe i z naší kuchyně. Jiný level jsou pak kuřecí střeva. Střívka se nejprve propláchnou a poté napíchají na špejle. Grilují se buď samostatně, nebo se smaží. Najdete je na každém stánku s grilem. Chutnají jako kuře.


Street food Manila

Grilované slepičí pařáty

Pařáty, játra, střeva

488 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page