top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Le Mat, hadí vesnice ve Vietnamu, kde ochutnáte hadí maso, smaženou hadí kůži i hadí krev

Aktualizováno: 17. 4. 2021

Deset kilometrů od Hanoje se nachází vesnička, která se jmenuje Le Mat. K této vesnici se váže krásná legenda o tom, že jeden pastevec zachránil princeznu od uštknutí hadem na nedaleké řece. Král mu jako odměnu za statečnost daroval celou vesnici a okolní polnosti a od té doby zde každý rok probíhají hadí slavnosti na počest této události. Ale hlavně... nachází se zde hadí restaurace!


Konzumace hadího masa je ve Vietnamu spíše výjmečnou událostí. Konzumijí jej hlavně muži a není to nic levného, proto to slouží spíše jako jídlo ke zvláštním událostem jako oslava, narozeniny, nebo extrémní výstřelek při pařbách mladých. Hadí maso je údajně afrodisiakum, takže pokud chcete splodit zdravého syna, doporučuje se začít návštěvou hadí restaurace. Dnes, s rychle se rozrůstajícím městem, je vesnička Le Mat už spíše takové předměstí Hanoje. Takže ztratilo kouzlo často nazývané “hadí vesnice”


Původně produkty z hada sloužily vesničanům jako součást tradiční medicíny, před nekolika deítkami let se ale začalo využívat hadí maso i jako jídlo a dnes je to i součástí netradičního kulinářského zážitku odvážnějších cestovatelů. Hadí maso má být dobré pro zdraví, sílu a hadí krev je údajně lék na bolest hlavy.





Hadí krev a hadí žluč s vodkou


Z hada se nevyužívá pouze maso, ale pije se i hadí krev smíchaná s alkoholem a dokonce i hadí žluč s vodkou. K tomu ten nejodvážnější dostane ještě tlukoucí srdce hada. To pak můžete zapít jedním z panáků. Had se nejdříve usmrtí a jeho krev se nechá vykapat do připraveného alkoholu. Nejčastěji do rýžové pálenky. Vyjme se z něj žluč a smíchá se také s alkoholem. Vše se rozmíchá trsem citronové trávy. Výsledkem jsou panáky červené a zelené barvy, které se vypijí. Pití hadí krve je údajně lék na bolest hlavy a také z vás udělá v posteli pořádného chlapa. Jak rádi říkají, “one night, five time...” Krev jsem jako jedinou neochutnal. Mě to asi stačí za noc dvakrát... :)



Smažená hadí kůže


Strukura hadího masa je zajímavá a připravují se z něj hadí závitky, hadí saté, smažená hadí kůže i rozemleté smažené hadí kosti. Chuťově je kromě masa nejzajímavější smažená hadí kůže.

Křupe jako chipsy a chutí připomíná rýžové oplatky. Namáčí se ještě do rybí omáčky s čili a umím si představit, že bych to ďobal doma u televize.


Chuť masa popíšu jen ztěží. Ale jak vždy říkám, je to maso. A jako maso to chutná. Zajímavá je však struktura. Něco mezi kuřecím a hovězím masem. Krajta pak chutná trochu jako sojové maso, ale často to zanikne přípravou a použitými přísadami během vaření.




Jak se sem dostat a kolik to stojí?


Z Hanoje buď autobusem číslo 10, nebo lepší varianta taxíkem asi za 150 kč. Cesta taxíkem zabere z centra zhruba 30 minut. Cena pak kolísá podle druhu hada.

Kobra se prodává okolo 120 dolarů a vystačí na ochutnávku pro čtyři lidi. Podle druhu restaurace se pak liší i podávané menu. Vyhlášená restaurace s dvacetiletou tradicí se pak jmenuje Nguyen Duc snake restaurant.

Levnější, menší hadi s názvem RAN RAO - jaký je to druh jsem nebyl schopný přeložit do češtiny - se dají sehnat za 588 000 dongů, což je asi 580 korun za kus. Na ochutnávku pak postačí pro tři lidi.

Zajímavý článek o využití hadů v čínské medicíně si můžete přečíst zde

Tak dobrou chuť a pevný nervy...

333 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page