Lahodné, jednoduché, zdravé, exotické, to vše je quacamole! Pasta, nebo chcete-li pomazánka z avokáda do které se dají namáčet nachosky, můžete jí mazat na chléb, do trortil, do buritos a spousty dalšího. Kde se vzala, kdo jí vymyslel a jak správně vybrat suroviny?
Kdo ho vymyslel?
Když Španělé objevili Ameriku, našli tam Aztéky, kteří si už dávno na původním quacamole pochutnávali. Nazývali ho ahuaca-molli.
„Molli" znamená pasta, nebo něco rozmačkaného a „ahuactl" zase varlata. Originální název je tedy rozmačkaná varlata!
Jo a mimochodem avokádo je ovoce, stejně jako rajčata. A tak by se dalo zamyslet nad tím, že quacamole je vlastně ovocný salát...
Molcajete - Máyský hmoždíř
Původní quacamole se v Máyské a Aztécké civilizaci připravovalo v hmoždíři zvaném molcajete, který je vyrobený z lávového kamene a má hrubou strukturu, kulatý tvar a je podepřen třemi nožičkami. Používá se stále a quacamole připravené v molcajete má údajně lepší chuť. V Mexiku se v něm občas quacamole i rovnou servíruje.
Světový rekord je 3788 kilo quacamole
Největší quacamole umíchali v Mexiku 6. dubna 2018 a mělo neuvěřitelných 3788 kg! Pracovalo na něm 350 lidí a na video, jak se takové giga-mole vyrábělo, se můžete kouknout ve videu.
Budete potřebovat:
Avokádo 2 ks
Červená cibule 1-2 ks
Čerstvý koriandr
Rajčata 2 ks
Mořská sůl
Pepř nebo čili paprička
Limetka
Postup:
Krok 1:
V hmoždíři rozmačkejte třetinovou dávku cibule a koriandru na jemnou pastu. To nám dá základ chuti quacamole.
Krok 2:
Přidejte oloupané, vypeckované avokádo, osolte, opepřete, nebo přidejte nasekanou čili papričku a vše utřete v pastu. Jak jemná pasta bude, nebo jestli bude mít malé kousky je už jen na vaší chuti.
Krok 3:
Do připravené pasty zamíchejte na jemno nasekanou cibulku, koriandr, na kostičky nakrájená rajčata a limetkovou šťávou. Vše promícháme a dochutíme. A jako příloha nesmí chybět nachosky!
Commentaires