top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Navštivte ve Vietnamu fabriky na rybí omáčku!

Po celém pobřeží Vietnamu se můžete setkat s fabrikami na rybí omáčku. Je to základní dochucovací prostředek v kuchyních JV Asie.Vyrábí se fermentací ryb s mořskou solí. Nejznámější se nachází na ostrově Phu Quoc, kde se omáčka vyrábí výhradně z ančoviček. Ty se ještě na lodi po nachytaní zasypou mořskou solí, poté se transportují do obrovských kádí, které se hermeticky uzavřou a ryby se nechají doslova hnít po dobu jednoho roku. 


 


Vzniklá kapalina jantarové barvy se pak z kádí odpouští a tak vzniká hotový produkt. Omáčky z Phu Quocu se vyrábí výhraně z ančoviček a mořské soli, bez přidání barviv, cukru a konzervantů. Základní surovina- ryby se však liší podle oblasti. Do méňe kvalitních omáček se pak přidává i cukr, pro zvýšení výsledného objemu. 

Na severu Vietnamu například v Halon Bay na ostrově Cat Ba, můžete navštívit v přístavu další fabriky na výrobu této omáčky. Zde se používají hlavy makrel a další odřezky namísto ančoviček. Každá rodina má však svůhj vlastní specifický recept, jak omáčku vyrobit. Ve Vietnamu se rybí omáčce říká Nuoc Nam, v Japonsku pak Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis. Má charakteristický zápach, ale pokud si na něj zvyknete, jistě si jí oblíbíte.



630 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page