top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Pad Thai - historie nejznámějšího thajského streetfoodu + recept

Aktualizováno: 3. 1. 2021

Není moc jídel na světě, které zná celý svět a hlavně, které si většina lidí zamiluje hned poprvé co je v Bangkoku ochutná. Je málo jídel, které tolik odráží národní hrdost, nacionalismus a gastronomii kraje jako jsou Pad Thai! A je málo takhle slavných jídel, které někdo doslova vymyslel pro nějaký účel a světe div se, ono to funguje...


Historie:


To bylo s těmi nudlemi asi nějak takhle... umíchala je politika! Před 90 lety tohle jídlo neexistovalo. Ve 30’ letech ale v Thajsku proběhl převrat a byl sesazen tehdejší absolutní monarcha a systém byl nahrazen konstituční monarchií. Na pozadí všeho stál generál Plaek Phibunsongkhram a ve snaze upevnit svoji moc v zemi obklopené francouzskými koloniemi (Thajsko nebylo nikdy součástí francouzské kolonie) a ve snaze probudit v Thajcích nacionalismus, provedl několik chytrých kroků. Ustanovila se nová hymna, tehdejší Siam byl přejmenován na dnešní Thajsko a vyhlásil soutěž o nové národní jídlo. To mělo odrážet thajskou kulturu i regionální chutě.


Vyhrálo Pad Thai. Navíc podle některých zdrojů, na počátku druhé světové války, byl navíc nedostatek rýže a tak byl zájem na tom, aby jídlo bylo z nudlí. Na ty se totiž spotřebuje méně rýže než na samotné jídlo s rýží.


Všechny chutě Thajska


Nudle v tomto receptu byli tedy přejaté z čínské kuchyně, jen vaječné nahradily rýžové. Další chutě jako sladká, kyselá a pálivá odráží chutě Thajska. Na doslazení se používá palmový cukr, který se hojně vyrábí v celém regionu. Pálivost dodávají thajské čili papričky a kyselost zase tamarind, což je až 20 metrů vysoký strom a sklizeň probíhá od listopadu do února. Takže pokud navštívíte Thajsko touto dobou, určitě ho ochutnejte. Jsou dva druhy, sladký a kyselý. A ten kyselý je fakt křivohub!

Vláda pak začala recept rozdávat restauracím a dokonce zdarma rozdávala prodejcům i pojízdné vozíčky na přípravu Pad Thai na ulici.


Originální recept obsahuje tofu a sušené krevety. Postupem času se ale začalo vycházet vstříc západním chutím a dnes jej najdete krevetové, kuřecí, vepřové a dokonce i v hovězí verzi.



Ingredience:


Nudle na Pad thai

Sušené krevety

Tamarindová pasta

Rybí omáčka

Česnek

Arašídy

Palmový cukr, nebo normální cukr

Kuřecí maso, nebo krevety

Vejce

Mungo klíčky

Čerstvý koriandr

Limetka

Sušená cibulka


Recept:


Důležité je nudle na Pad Thai nevařit, ani nezalévat horkou vodou. Prostě je namočte na dvacet minut do vlažné vody. Jiné budou jednoduše rozvařené. Základ je pak příprava sladko-kyselo-pálivé omáčky, která musí být správně vybalancovaná. Zbytek je pak už velmi jednoduchý.


Zálivka:


Smíchejte rybí omáčku, tamarindovou pastu a cukr. Můžete přidat i pálivou asijskou omáčku, pokud máte rádi pálivější jídla.


Příprava:


Krok 1:

Na pánvi orestujte sušené krevety, nakrájené tofu, kuřecí maso a nasekaný česnek. Vše restujte dvě, tři minuty a pak přesuňte na jednu polovinu pánve.


Krok 2:

Na druhou, prázdnou polovinu, rozklepňete dvě vejce. Hned je nemíchejte, ale bílek nechejte vteřinku zatáhnout. Pak začněte míchat vše dohromady.


Krok 3:

Přidejte naložené nudle, mungo klíčky, arašídy a přelijte vše připravenou zálivkou. Vše zamíchejte a po celou dobu udržujte pánev horkou na plno.


Nudle by neměli být moc mokré, ale měli by být jen obalené v zálivce. A je hotovo. Nahoru posypejte koriandrem a sušenou cibulkou.




645 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page