top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Vánoční jídla napříč kontinenty! Co jedí o vánocích v Mexiku, na Filipínách, nebo v Etiopii?

Aktualizováno: 17. 4. 2021

Vánoční koledy, pohádky, stromeček a pod ním dárky, na stolech kapr a bramborový salát.

Ale kapr v Mexiku, nebo bramborový salát v Asii? To asi těžko. Jiný kraj, jiný mrav a jiné je také štědrovečerní jídlo. Pojďme se mrknou co se vaří na štědrovečerní večeři ve světě...


Mexiko - Tamales, mleté maso v kukuřičném listu


Mexiko je křesťanská země a oslavy štědrého dne, zde začínají už devět dní před štědrým dnem, tedy 16. prosince. Jsou naplněny písněmi, oslavami a průvody s křesťanskou tématikou. Děti dostávají na vánoce piňatu. Nádobu, nazdobenou ve vánočním duchu, která je zavěšená ze stropu a naplněná sladkostmi. Se zavázanýma očima, a tyčkou v ruce se do ní musí trefit, rozbít jí a dostat se tak ke vysněným sladkostem.


Vánoční večeře není v celém Mexiku jednotná jako u nás, ve stylu kapr a salát, ale liší se podle kraje. Na štědrovečerním stole můžete najít krůtu po americkém vzoru, vařené i smažené ryby, mořské plody, ovocné saláty a také tamales. Mleté maso zabalené v kukuřičném listu vařené v páře. V Mexiku jsou nejpopulárnější tamales vyráběny z vepřového masa, ale plní se i kuřecím a na pobřeží i mořskými plody.


Trocha „tamales“ historie


Na mletém mase zabaleném v kukuřičném listu si pochutnávali už Olmekové, Aztéci, Inkové i Máyové. Takže se toto jídlo jedlo dávno před příchodem křesťanství. Jak se tedy dostalo na štědrovečerní stůl a identifikovalo se s narozením Ježíše Krista? Teorií je několik, ale nejpravděpodobněji zní ta, že už staří obyvatelé Střední Ameriky považovali kukuřici za velmi důležitou plodinu, která hrála často roli i při rituálních obřadech. Staré civilizace své bohy obdarovávali někdy i lidskou obětí. Jedna z teorií mluví o tom, že postupně lidské oběti nahradilo výhradně ovoce, jídlo a právě i Tamales. Když pak byla místní civilizace převrácena na křesťanskou víru, přeneslo se i tamales na naše svátky a tamales se jako sváteční jídlo připravovalo například na svatbách, nebo křtech a odtud byl už kousek na štědrovečerní stůl.


Budete potřebovat:


Kukuřičné listy 1 balení

Vepřová krkovice 250 gr

Bobkový list

Vepřové sádlo

Sušené papričky cascabel

Cibule

Česnek

Kukuřičná mouka Maseca Tamal

Kypřící prášek

Sůl, pepř


 

Postup:


  1. Nejdříve dejte do hrnce vařit vepřové maso společně s cibulí, česnekem, solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Maso vařte dokud se nerozpadá. Vyndejte jej z vývaru a ten sceďte a odložte stranou.

  2. Z vývaru vyjměte koření a vložte do něj sušené papričky. Pokud je nemáte, můžete je nahradit pečenými paprikami a čili. Vše povařte alespoň 40 minut a poté vložte do mixéru. Vše společně rozmixujte a vznikne tím papriková salza.

  3. Trochu salzy odložte stranou a zbytek smíchejte s uvařeným masem, které jsme předtím nasekali nožem na malinkaté kousíčky. Vznikne nám tím masová náplň do tamale. Dosolte, opepřete dle chuti. Nebojte se náplň pořádně a výrazně ochutit!

  4. Sádlo vložte do mixéru a vymíchejte alespoň 5 minut. Přidejte k sádlu kukuřičnou mouku, sůl a zbytek salzy. Vyšlehejte hladké nadýchané těsto.

  5. Namočte kukuřičné listy do teplé vody na 20 minut. Vyjměte je a osušte utěrkou

  6. A jde se na plnění. Kukuřičný list potřete směsí sádla a mouky a do středu dejte masovou náplň. Zarolujte a přehněte spodní okraj listu.

  7. Vařte v páře 20 minut. Poté tamale vyjměte, nechejte minutku schládnout a z vyrolujte je z listu.


Podívejte se jak připravuji jídlo na záznamu dobrého rána na České televizi



Filipíny - Puto Bumbong, lepkavá rýže s kokosem


Puto bumbong je pouliční sladkost, které se také připravuje o vánočních svátcích. V JV Asii jsou pouze dva státy, kde převládá jako náboženství křesťanství. Jsou to Východní Timor a Filipíny. Křesťanství na Filipíny přinesli Španělé a s tím také přinesly i vánoce. A na Filipínách mají rovnou nejdelší vánoční sezónu na světě! Začínají neoficiálně už 1. září, nejdříve v obchodních centrech a končí až na tři krále. Dohromady celých pět měsíců. Pravá horečka ale většinou vypukne až v prosinci. Oficiální svátky, dodržované katolickou církví na Filipínách jsou od začátku Simbang Gabi, tedy 16. prosince až do svátku Zjevení Páně v první neděli po Novém roce. Španělé zavedli devět mší trvajících od 16. do 24. prosince a nazvali je kohoutí mše. Kohoutí protože se konají velmi brzy ráno, aby se požehnání dostalo i zemědělcům, kteří na pole odchází velmi brzo ráno.


Na štědrý den tady také kapra nehledejte. Připravují se jídla jako Adobo, nebo pečená vánoční šunka, ovocné saláty, velmi častý je pokrm zvaný Lechon (pečené vepřové) nebo bibingka - koláč z rýžové mouky a kokosového mléka, který se podává ke snídani den po vánocích.


Puto Bumbong


Velmi oblíbené christmas-food je i Puto Bumbong. Jedná se o těsto z lepkavé rýžové mouky odrůdy pirurutong, která má fialovou, až téměř černou barvu, vařené v bambusu, potřené máslem a posypané strouhaným kokosem. Zajímavá je i barva bumbongu, která je sytě fialová. V originálních receptech fialová barva pochází z rýže pirurutong. V číně se jí v minulosti říkalo „zakázaná rýže“ protože jí mohli konzumovat jen nejvyšší vrstvy obyvatelstva. Příprava těsta ale trvá několik dní. Rýže se namočí na 24 hodin do slané vody, poté se voda slije a rýže se rozemele, nebo rozmixuje. Pak se v plátěném vaku rýžové těsto umístí na slunce, aby proschlo. Takto vytvořeným těstem se naplní bambus, který se vaří v páře. Po uvaření se sladkost z bambusu vyklepne. Jednosdušší varianta je použít lepkavou rýžovou mouku a smíchat ji se zbytkem ingrediencí a takto vzniklé těsto nastrouhat a poté jím naplnit bambus. Pokud nemáte bambus, také nevadí, ale vystačíte si s alobalem potřeným máslem, nebo banánovým listem do kterého se směs zaroluje a pak uvaří v páře.



Co budete potřebovat:


Lepkavou rýžovou mouku 200 gr

Obyčejnou rýžovou mouku 100 gr

Máslo 1/4

Kondenzované mléko

Kokos

Palmový cukr

Fialové barvivo

Alobal

Sezam


Postup ve videu:





Etiopie - Doro wat, vánoční „guláš" s etiopským chlebem injera


V Etiopii jsou pravoslavní křesťané, proto se zde vánoce slaví až 7.ledna a oslava se nazývá ganna. Mnoho lidí se 43 dní před Vánocemi účastní adventního půstu. Začíná 25. listopadu a je známý jako „Půst proroků“ (Tsome Nebiyat). Během této doby se tradičně každý den sní pouze jedno veganské jídlo. Na štědrý den se pak připrajuje jídlo doro wat.



Ingredience:


Kuřecí čtvrtky, nebo stehna

Cibule 4 ks

Česnek 4 stroužky

Zázvor 1/4

Vejce 3 ks

Berber powder (kořenící směs)

Máslo (kibé)


Na chleba:

Teffová mouka

Sušené kvasnice

Sůl


Ingredience na Berber powder:

Mletá paprika

Mleté čili

Mletý kardamom

Mletý koriandr

Řecké seno (pískavice)

Sušený zázvor mletý

Mletý římský kmín

Mletá skořice


 

Postup:


  1. Cibuli nakrájejte nejjemněji jak to umíte

  2. Vložte jí na sucho do hrnce a pražte 20 minut. Je potřeba u toho stát a neustále míchat

  3. Přidejte do cibule olej a smažte ji dalších 20-30 minut. Stejně jako když vaříte guláš

  4. Do osmažené cibulky přidejte berber powder a opět vše restujte dalších deset minut.

  5. Podlijte vše vodou, přidejte česnek a zázvor nastrouhaný na jemno, nebo rozmixovaný v mixéru, přiklopte a vařte tento základ další hodinku.

  6. Poté přidejte maso a opět vařte, dokud není maso uvařené

  7. Bokem si uvařte vejce na tvrdo, oloupejte a nařízněte jej ze všech stran. Vejce vložte do hrnce k ostatním ingrediencím, přidejte máslo a krátce vše společně povařte.





481 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page