top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Výlety za jídlem po Česku: Štramberské uši

Štramberk, malebná vesnička v předhůří Beskyd má kromě kouzelné atmosféry jednu krajovou delikatesu. Štramberské uši. Perníková placka, stočená do kornoutku se zde peče už 800 let. K této dobrotě se váže zajímavá legenda.


Legenda o vzniku Štramberských uší


Podle místní legendy se původ cukrovinky váže k mongolskému tažení v roce 1241, kdy si nepřátelské vojsko rozložilo tábor na úpatí blízkého kopce Kotouč. Podle pověsti místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a ležení vytopili. Když voda opadla, našli prý na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Mongolové utínali křesťanům a posílali svému Chánovi. Údajně na památku této události se ve městě v předvečer svátku Nanebevstoupení Páně každoročně peče cukroví slazené medem a ochucené tajnou směsí Koření.


Štramberské uši, neboli výrobek s tímto jménem, může od roku 2000 nést výrobek vyrobený pouze ve Štramberku. Uši se dodnes vyrábí tradičním způsobem: vyválí se perníkové těsto, vykrojí, upeče a stočí se do kornoutku. Součástí tradiční receptury je skořice, badián, hřebíček, anýz i med.




Štramberk


Malebnému městečku se starými domky a klidnými uličkami dominuje hrad Štramberk se 40 metrů vysokou věží, která slouží jako rozhledna a je z ní nádherný výhled do okolí a na Beskydy.

40 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page