top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Tři sestry, indiánská polévka plná legend a mýtů

Tři sestry není jen jídlo, je to kus historie, legenda o vzniků Irokézů i pochopení prastarého umění pěstování plodin. Při vaření tří sester se vždy ponořím v představách do historie Nového světa. Představuji si Indiány v týpí, jak při praskání ohně vykládají své legendy o vzniku země na kterou odkazují právě tři sestry.


Tři suroviny z Nového světa


Kukuřice, tykev a fazole. Plodiny pocházející z nového světa. Plodiny, které pěstovali už původní indiáni. Název „tři sestry“ není totiž jen názvem jídla, ale i označením způsobu pěstování plodin původními obyvateli Ameriky. Indiáni pěstovali kukuřici, fazole a dýně pohromadě na jednom záhonu, protože na sebe vzájemně velmi dobře působily a podporují se v růstu. Technika pěstování tří sester se také považuje za jeden z nejudržitelnějších způsobů pěstování a využívá se do dnešních dní.


Irokézká legenda o vzniku Třech sester


Tato legenda je jedna z mnoha, jak se vysvětluje vznik tohoto pojmu a existuje i mnoho variant této jedné legendy. Kukuřice, fazole a dýně byly totiž první domestikované plodiny, které původní obyvatelé Ameriky pěstovali. Není tedy divu, že skoro každý kmen měl svoji legendu o těchto důležitých plodinách. Irokézové tomuto pojmu připisují rovnou vznik jejich světa. Podle legendy žila na nebi nebeská paní, která se nahla do díry na obloze, převážila se a propadla touto dírou. Když padala na zem, zvířata nahrnula hlínu na hřbet želvy, na který nebeská paní dopadla. Tento želví ostrov dnes nazýváme Severní Amerikou. Po dopadu nebeská žena porodila dítě, které ale zemřelo a na místě, kde bylo její dítě pohřbeno, vyrostly tyto tři posvátné plodiny.




Suroviny (8 porcí)

 

0,5 dýně nakrájené na kostičky

1 plechovka celých nakládaných kukuřiček

1 plechovka fazolí

1 vetší cibule

1 česnek

1 řapíkatý celer

2 litry zeleninového, nebo kuřecího vývaru

1 čerstvé čili

3 čerstvá rajčata, nebo 1 sekaná v plechovce

Kmín mletý, sůl, pepř, cukr, čerstvé bylinky


Postup (40 minut)

 

Na másle, nebo olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer a na kostky nakrájenou dýni. Jakmile chytí barvičku, přidáme brambory, na plátky nakrájený česnek a vše ještě chvíli restujeme společně, aby česnek uvolnil vůni. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájená rajčata a vaříme cca 25 minut. Přidáme mletý kmín, sůl, pepř, nasekané čerstvé čili, uvařené fazole, špetku cukru, kukuřici a vše společně ještě chvíli povaříme.


Do polévky můžeme hned po zalití vývarem přidat i svazek čerstvých bylinek jako rozmarýn, oregano, tymián... dodají polévce příjemnou čerstvou vůni a chuť. Po uvaření polévky svazek vytáhneme a vyhodíme.


Po uvaření můžeme třetinu polévky oddělit a rozmixovat mixérem a opět jí vrátit do hrnce, tím polévku zahustíme, nebo jí ponecháme čirou bez zahuštění.

455 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page