top of page

Ropa Vieja, kubánské trhané hovězí maso znamená v překladu staré hadry

  • Obrázek autora: Cestyschuti
    Cestyschuti
  • 10. 2. 2022
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 14. 2. 2022

Ropa Vieja, neboli v překladu „staré hadry" je pokrm který najdete ve střední Americe od slunných pláží Kuby až po Kostariku. Kořeny však má toto jídlo ve staré Evropě a první recepty na tento pokrm si s sebou přivezli do Nového světa Španělé, přesněji z Kanárských ostrovů. A proč se mu říká staré hadry?

ree

Cesta ze starého kontinentu do Nového světa


Tento pokrm je krásnou ukázkou toho, jak recepty kolují během své historie kolem celého světa. O jídle, které je dnes považováno za kubánský národní pokrm najdeme zmínky už na starém kontinentě mezi sefardskými židy. Spolu s nimi se recept dostal do severní Afriky a také na Kanárské ostrovy. Díky španělským kolonizátorům pak jídlo zamířilo do Nového světa a usadilo se nejen na Kubě, ale dnes ho vaří i na Kostarice, ve Venezuele, nebo třeba Kolumbii. Nejstarší dokumentace ropa vieja na Kubě je z roku 1857, kdy vznikla kuchařka s názvem Nuevo Manual del Cocinero Cubano y Español.


A proč se mu říká staré hadry?


Pokrm z trhaného hovězího masa v omáčce s rajčaty a koření, chutná mnohem lépe, než zní jeho název. Legend o vzniku je překvapivě hodně, ale nejčastěji narazíte na tu o starém muži, který živil svoji rodinu a protože neměl peníze na maso, natrhal staré oblečení a uvařil jej. Svoji rodinu tak miloval, že když do vaření vložil tolik lásky, změnilo se v lahodný guláš.

Pravděpodobnější ale bude, že trhané, dvakrát vařené hovězí prostě vypadá jako natrhané kusy hader. Nenechte se ale názvem zmást, chuť je výborná.



ree



Ropa Vijea


Seznam ingrediencí


Na zhruba 5 porcí budete potřebovat

  • 500 gramů hovězího masa / flank

  • 1 čerstvá červená paprika

  • 1 čerstvá žlutá paprika

  • 1 cibule

  • 200 gr rajčatového protlaku

  • česnek, mletý kmín, oregano, sůl, bobkový list, pepř

  • bílé víno

  • mletá paprika

  • olivy

  • 1 limetka

  • rýže jako příloha


Postup


Příprava jídla zabere cca 3 hodiny a má dvě části

  1. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou cibuli, papriku a přidejte trochu protlaku, sekaná rajčata bobkový list a pár kuliček pepře, osolte, přidejte oregano a čerstvý nasekaný česnek. Zalijte vodou, trochu vína a přiveďte k varu. Hovězí maso osolte, opepřete a opečte zvlášť na pánvi. Opečené maso dejte vařit do hrnce s připraveným základem a vařte dokud není maso měkké. Vody by nemělo být moc, radši méně a postupně dolévat. Konečná konzistence jídla je podobná našemu guláši. Poté uvařené maso vyjměte z hrnce a natrhejte po vláknech. Natrhané maso vraťte zpět do hrnce.

  2. Zvlášť na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na nudličky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku. Orestovanou zeleninu přidejte k natrhanému masu. Přidejte olivy a vše společně na malém ohni ještě chvíli povařte, aby se chutě spojili.

  3. Jako příloha se hodí vařená rýže, chléb, nebo můžete připravit congri. Kubánskou rýži s černými fazolemi, která je velmi oblíbená v celé střední Americe.

Komentáře


bottom of page